НОВИНИ

Кирил Петков: С президента Ердоган обсъдихме възможностите за засилване на икономическото сътрудничество

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:58, 12.03.2022 (обновена)
5407
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков се срещна с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в Анталия. Добросъседските отношения между България и Турция, последиците от войната в Украйна и възможностите за по-активно сътрудничество в енергетиката, икономиката, инфраструктурата и отбраната са били акценти в продължилия 2 часа разговор. В Анталия се провежда второто издание на Международния дипломатически форум.

Много конструктивна среща - така премиерът Кирил Петков определи разговора си с турския президент Ердоган. Двамата са обсъдили диверсификацията в енергийната сфера. Поставен е акцент върху газа, преминаващ през Турция.

"За диверсификацията на газа, който ще минава през Турция също, по този начин да успеем да имаме по-добри връзки между тяхната компания за газ и "Булгартрансгаз". Надявам се съвсем скоро да подпишем договор заедно", заяви Кирил Петков.

Петков и Ердоган са обсъдили възможностите за икономическо сътрудничество и увеличаване на инвестициите и търговията между двете страни. Обединили са се около мнението, че транспортната свързаност е важен приоритет. Поставили са акцент на влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. Според Кирил Петков от сериозно значение е също връзката между Бургас и Истанбул, особено за туристическия сезон.

"И нещо много конкретно, което се споразумяхме е, че ще работим и от двете страни сериозно за премахване на корупцията от границата, така че нито един български или турски шофьор да бъде обект на корупция", заяви Кирил Петков.

Ердоган е поздравил българския премиер за волята на правителството за борба с корупцията и за реформа на съдебната система. Разговорът е продължил повече от предвиденото.

"С него започнахме много кооперативно, ново начало на отношенията между Турция и България", заяви Петков.

Той е поздравил Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия. Войната в Украйна и отражението й върху сигурността на Западните Балкани и Европа са били тема от разговора на българския премиер и с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Двамата са разговаряли в рамките на международния форума. В Анталия присъства и делегация на ДПС. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ се е срещнал с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, пред когото е подчертал, че Турция отново доказва своята ключова роля за регионалната стабилност и сътрудничество. Карадайъ е разговарял също с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул отново се приближи на 3 точки от върха във Висшата лига
Ливърпул отново се приближи на 3 точки от върха във Висшата лига
Турция спечели отборната титла при жените на европейското по борба до 23 години
Турция спечели отборната титла при жените на европейското по борба до 23 години