НОВИНИ

Коалиционният съвет обсъди съдебната реформа и антикорупционното законодателство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:57, 17.01.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Коалиционният съвет на управляващите обсъди съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Заседанието беше закрито за медии и се проведе онлайн. За момента все още няма официално съобщение за решенията.

На този фон председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание.

Сотир Цацаров без достъп до класифицирана информация (обобщение)

Какви промени в антикорупционното законодателство предвиждат управляващите?

Сигурното е, че КПКОНПИ са разделя на две отделни структури. Едната ще се занимава само с противодействието на корупцията. За тази структура управляващите водят дебат дали тя трябва да има разследващи функции. Най-вероятно такива ще ѝ бъдат възложени. Очаква се ефектът от това да бъде по-ефективно разследване на корупционни практики по високите етажи на властта.

Втората структура ще се занимава с т.н. "гражданска конфискация". Отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, както и случаите в които е установено, че притежаваното имущество надхвърля официалните доходи.

Очаква се законопроектът, с който КПКОНПИ се разделя на две да бъде внесен в парламента съвсем скоро. При управляващите има дебат в търсене на най-полезните решения.

"Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт. Аз лично съм скептичен към този начин на работа на такъв тип паралелни институции. Може би съм старомоден в някакъв смисъл. Прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с незаконните и нетрудовите доходи. Това трябва да съпътства наказателни процеси и т.н., каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

"В никакъв случай ние не си създаваме някаква алтернативна на прокуратурата наша си прокуратура. Тъй или иначе разследващите функции, които ще извършва КПКОПИ - резултатите от тези разследвания, които ще извършва ще бъдат предоставени на прокуратурата и единствено прокуратурата може да повдига обвинения по тях", каза Милен Матеев, председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Какви промени се обсъждат в Съдебната власт и в частност в прокуратурата?

Тук дебатът е в две посоки - едната е именно за статута на главния прокурор. Дори и за мястото на прокуратурата. Поне от "Продължаваме промяната" казват, че трябва дебат дали прокуратурата да остане в Съдебната власт, но за това е необходимо конституционно мнозинство, каквото на този етап липсва. Що се отнася до търсенето на наказателна отговорност от главния прокурор - тук решението трябва да съответства на две решения на Конституционния съд. Едното, което казва, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. И второ, което отмени приетите от мнозинството на ГЕРБ промени, с които се въведе "специален разследващ прокурор за обвинител номер 1".

"Идеята, която все повече набира привърженици, това е да се избира на случаен принцип съдия от наказателната колегия на ВКС, който да изпълнява "ат хок" функцията на разследващ главния прокурор. Плановете за ВСС, пак с промени в Закона за съдебната власт ВСС да стане от един постоянно работещ орган в орган, който се събира на сесии, за да могат да упражняват професиите си магистратите, които са членове на ВСС", каза Милен Матеев.

Какво значение има дали е постоянно работещ ВСС или членовете му ще продължат да изпълняват магистратските си функции?

Въпросът наистина поражда съществен дебат. Във ВСС може да бъде избран и адвокат, в момента има такъв. Когато този адвокат влезе в съдебна зала, как магистратите, чието кариерно развитие зависи от неговото гласуване в съвета ще си вършат безпристрастно работата. ВСС е бил с такъв статут и тогава също имаше поредица от скандали. Достатъчно е да припомним само "тефтерчето на Красьо Черния". Още повече мандата на настоящия ВСС изтича и най-късно в началото на април трябва да стартира процедурата по избор на нов състав. Трябва да видим дали ще се променят и ако да - как изискванията за избиране на членове на съвета.

Какви са мотивите за исканата оставка на Гешев?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира заради агресията в лекарски кабинет в Русенско
Прокуратурата се самосезира заради агресията в лекарски кабинет в Русенско
Внесоха в МОН искането за удължаване на междусрочната ваканция
Внесоха в МОН искането за удължаване на междусрочната ваканция