НОВИНИ

Кой може да даде направление за PCR тест?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:21, 13.07.2020
18658
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Зрители на БНТ сигнализираха за хаос в информационната система за COVID-19. Хора със симптоми получават разнопосочна информация за това кой, при какви условия и на каква цена може да им назначи PCR изследване.

Историите са две. Но и двете остават анонимни. Хората в тях са се сблъскали със системата "коронавирус" и я описват като труден лабиринт.

"Съпругът ми беше вече в доста влошено състояние и трудно ставаше от леглото. Температура, болки в гърлото, мускулни болки. Човек-неспециалист не може да съобрази каква е тежестта на неговите симптоми", разказва пациентка.

Затова се обръщат към РЗИ. Но оттам ги препращат.

"Те ми казаха да се обърнем към личния лекар. И че личният лекар можел по негово усмотрение да ми даде направление за изследване на коронавирус", уточни пациентката.

Само че личните лекари нямат такова правомощие.

"Не можем на този етап да издаваме направления директно за изследване PCR. Не знам защо РЗИ не знаят", заяви д-р Захаринка Гочева, общопрактикуващ лекар и педиатър.

Очевидно в тази история РЗИ дава грешни насоки.

"Като гражданин ми се налага да комуникирам с купища институции да получавам разнопосочна информация", споделя пациент.

На героя от другата история е отказано и посещение въпреки че е контактен на заразен с Ковид и към края на карантината си е проявил симптоми.

"Отговорът им беше потресаващ - направете си втори тест в частна лаборатория. Всички здравни осигуровки, които се събират, със сигурност могат да покрият поне един тест на човек", разкри пациентът.

Така пред него има няколко варианта- да даде 130 лева за тест или доброволно да остане вкъщи още две седмици. От РЗИ нямат намерение да проследят състоянието му.

"Казаха ми: "Надяваме се, че си здрав. Пийте си лекарствата", споделя пациентът.

Дори и след тези примери от РЗИ отговарят със същата убеденост.

РЗИ: "Общопрактикуващите лекари могат да издават направление за изследване за коронавирус".

Личният лекар може единствено да ги изпрати при специалист-инфекционист, който да прецени дали PCR-теста е нужен.

"Това безкрайно много утежнява страданията на пациента, докато той стигне до заветното назначение на PCR-а", заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

"Губим много време, в което пациентът заразява достатъчно други пациенти около себе си", счита д-р Захаринка Гочева, общопрактикуващ лекар и педиатър.

Това вероятно се случва, ако въпреки възможността да е заразен - човекът продължи да живее в същия ритъм, надявайки се да е здрав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къщите за гости са предпочитани места за почивка на морето
Къщите за гости са предпочитани места за почивка на морето
Протестите в Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе
Протестите в Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе