НОВИНИ

Кой разкри тайните на "Юбер"?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:02, 12.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Човекът, разкрил извършените злоупотреби от компанията "Юбер", е бил лобист на фирмата. Разпространените от него документи показват, че водещи политици в различни държави са помагали на компанията да разшири своята дейност. В продължение на 2 години ирландецът Марк Макган е лобирал за фирмата превозвач в Европа, Африка и Близкия изток. Решил да проговори, защото според него "Юбер" е нарушил законите в десетки държави.

Човекът, който създаде скандала около "Юбер", бил главен лобист на компанията от 2014 до 2016 година. Отговарял за връзките с обществеността и правителствата в повече от 40 страни.

"Аз бях този, който разговаряше с правителства, който промотира компанията в медиите, който казваше на хората, че трябва да променят правилата, тъй като шофьорите трябва да се възползват от тях и хората ще имат много икономически възможности", заяви Марк Макган, лобист.

52-годишният ирландец сам решил да разкрие самоличността си, след като предал на вестник "Гардиън" 124 000 имейла, текстови съобщения и документи на компанията. Казва, че го направил, защото бил разочарован от дейността на "Юбер".

"Всъщност продавахме лъжа на хората – как може човек да има чиста съвест, ако не се изправи и не признае своя принос", допълни Марк Макган.

Той твърди, че "Юбер" с лекота е прониквала във висшите ешелони на властта в страни като Великобритания, Франция и Русия. Определя тогавашните си постижения като "опияняващи", но също така "много несправедливи" и "антидемократични". Сред замесените в скандала политици са френският президент и бившият еврокомисар по телекомуникации Нели Крус.

"Трябва да сме много обезпокоени. Разкритията перфектно показват проблема с лобирането и как личните интереси завладяват министрите и влияят на взимането на решения", каза още Сюзън Хоули, експерт по лобиране.

От "Юбер" заявиха, че съжаляват за направените пропуски в миналото и подчертават, че от 2017 г. компанията има ново ръководство. "Гардиън" посочва и факта, че наскоро е завършила съдебна битка между лобиста и "Юбер". Макган е поискал да му бъде изплатен допълнителен бонус за свършената през годините работа. Компанията изплатила 550 000 евро, което е само част от поисканата сума.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Дафовска: За тези 12 години понесох много последствия
Екатерина Дафовска: За тези 12 години понесох много последствия
Георги Младенов: Ще се класираме в Дивизия А на Европейското в Грузия
Георги Младенов: Ще се класираме в Дивизия А на Европейското в Грузия