НОВИНИ

Консерваторите на Меркел с поражение на изборите в две германски провинции

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 15.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел понесоха тежко поражение на регионалните избори в две германски провинции. Лошите резултати се обясняват с корупционния скандал с двама депутати от управляващия блок и напрежението, създадено от управлението на коронакризата.

Шест месеца преди парламентарните избори в Германия, Християндемократическия съюз на Ангела Меркел претърпя двойна загуба. В Баден-Вюртемберг ХДС получава рекордно ниска подкрепа от 24 процента. В Райнланд-Пфалц за партията са гласували 28 процента от избирателите.

Това е най-слабото представяне на ХДС и в двете провинции. В двете провинции побеждават съответно Зелените с 33 на сто и социалдемократите - с 36 на сто.


"Това беше кампания в необичайно време с необичайни резултати. Ще анализираме външните и вътрешните въздействия, като коронавируса и скандала с маски", заяви Гюнтер Шарц от ХДС.

Непосредствено преди регионалния вот в Германия гръмна афера с маски, при която високопоставени политици са действали с цел лична облага. Двама депутати от ХДС и ХСС бяха уличени, че са съдействали за договаряне на споразумения с фирми, които произвеждат предпазни маски, а срещу това са получили шестцифрени комисионни.

Като фактор за загубата на ХДС се сочи и бавният старт на ваксинацията в Германия, където повечето ограничения все още са налице, броят на заразените отново се увеличава.

Гласуването в неделя за нови законодателни органи дава старт на предизборен маратон, който включва местни избори в още четири провинции и национални избори на 26 септември, на които ще бъде определен наследникът на канцлера Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградите "Грами": Песен на годината е хит, вдъхновил протести в САЩ
Наградите "Грами": Песен на годината е хит, вдъхновил протести в САЩ
Турция с нови правила от днес за пристигащите в страната със самолет
Турция с нови правила от днес за пристигащите в страната със самолет