НОВИНИ

Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:13, 23.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Всеки прокурор може да разследва главния прокурор за извършено от него престъпление, реши Конституционният съд. Искането за тълкуване е на Министерския съвет от края на миналата година. Магистратите са гласували решението единодушно.

Конституционният съд стъпи на принципи от Римското право, че никой не може да бъде съдия по собствения си случай. Така конституционните съдии прецениха, че всеки прокурор може да започне разследване срещу главния прокурор, като в този момент разследващият получава пълна функционална независимост.

Какво следва от това решение - пред "По света и у нас" коментира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Тълкувателното решение идва след споровете дали е конституционносъобразно шефът на Инспектората във Върховната касационна прокуратура да бъде независим прокурор, който да разследва евентуални данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници.

"Това решение на Конституционния съд отваря още по-широко възможността срещу главния прокурор, когато има данни за извършено престъпление, да бъде разследван и да бъде обвиняем", коментира Пламен Киров.

Според днешното решение всеки прокурор може да започне разследване срещу главния прокурор, ако получи сигнал за извършено престъпление и събере данни, които да потвърждават истинността на сигнала.

"Функциите на главния прокурор за осъществяване на надзор за законност върху действията останалите прокурори и методическо ръководство не се отнасят за случаите, в които някой прокурор, може да е и от Силистренската районна прокуратура, повдигне обвинение срещу главния прокурор", допълни бившият конституционен съдия.

Според него е невярна тезата, че прокурорите ще се страхуват да разследват главния прокурор, защото кариерното им развитие зависи от него.

"Излиза, че не главният прокурор е недосегаем, а всеки прокурор, който повдигне обвинение или предприеме действия по разследване на главния прокурор, става недосегаем. Може би това ще бъде най-недосегаемият човек в държавата. Защото всяко действие срещу него по-нататък ще бъде окачествено от обществото, от "четвъртата власт" като една репресия за това, че някой е дръзнал да разследва главния прокурор. Така че няма да се стигне до там", коментира Киров.

Пламен Киров е категоричен още, че Конституцията дава достатъчно големи гаранции за независимостта на магистратите и това пречи на тримата големи в съдебната власт да им оказват натиск.

Припомняме, че магистратите имат функционален имунитет - т.е. те не носят наказателна отговорност само за дейността си като следователи, прокурори или съдии. Във всички други случаи за свои действия извън професионалните си задължения те могат да бъдат разследвани, ако има доказателства, че са извършили престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие окончателно промените в Закона за хазарта
НС прие окончателно промените в Закона за хазарта
Славия замина на лагер в Банско
Славия замина на лагер в Банско