НОВИНИ

Лаша Талахадзе записа името си със златни букви в историята на вдигането на тежести

Трета поредна олимпийска титла за грузинеца.

Лаша Талахадзе
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
00:29, 11.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Грузинецът Лаша Талахадзе стана шестият състезател в историята на вдигането на тежести, който печели три пъти олимпийската титла.

В най-тежката категория - тази над 102 килограма при мъжете, Талахадзе стигна до златния медал с двубой от 470 килограма. 30-годишният грузинец срещна сериозна конкуренция в лицето на Вараждат Лалаян и Гор Минасян, на както и в Рио де Жанейро и в Токио завърши на първото място.

След изхвърлянето, в което постигна 215 килограма, Талахадзе беше втори, на един килограм зад състезаващия се за Бахрейн арменец Гор Минасян, който постигна 216 килограма. Също 215 килограма записа и арменецът Лалаян.

В изтласкването обаче Талахадзе показа пълната си класа, като дори си позволи и да не прави трети опит. Грузинецът записа успешни вдигания на 247 и 255 килограма.

Лалаян се справи само с 252 килограма, което му осигури среброто с двубой от 467 килограма, докато Минасян постигна само един успешен опит - на 245 килограма, с който завърши с бронзовия медал с двубой от 461 килограма.

Внимание заслужава и 20-годишният иракчанин Али Амар Рубаяуи. Той завърши шести с двубой от 437 килограма, но постави световни рекорди и в двете движения за младежи, съответно 200 килограма в изхвърлянето и 237 килограма в изтласкването.

Преди Талахадзе по три олимпийски титли са печелили гърците Пирос Димас и Акакиос Какиасвилис, китаецът Лю Сиаоцзюн и турците Халил Мутлу и Наим Сюлейманоглу.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранец спечели олимпийската титла в категория над 80 кг в таекуондото
Иранец спечели олимпийската титла в категория над 80 кг в таекуондото