НОВИНИ

Лекари от болница "Канев" в Русе консултират онлайн

лекари университетската болница канев русе консултират онлайн хора
bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 06.11.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Регионални

Четирима лекари от Университетската болница "Канев" в Русе консултират онлайн хора, които са под карантина заради коронавирус или са контактни, но имат и други заболявания. За целта използват специална медицинска платформа. В същото време, за да не се засичат болни с грипоподобни симптоми с други пациенти, общопрактикуващите лекари осигуряват "зелени коридори" за преглед на деца.

Заради страх от заразяване с коронавирус много хора, особено по-възрастните, често с хронични заболявания, не смеят да отидат на лекар. За онлайн платформата Ана Чалъкова чува за първи път.

Признава, че трудно ще се справи с интернет, но и да обикаля из поликлиниката, за да се консултира със специалист, не ѝ се вижда добър вариант.

"По-скоро ме притесняват опашките, да не чакам пред кабинетите. Например вчера си правих PCR тест. Там до общината е, как да ви кажа, ей така - болни и тези, които са здрави. Сутринта в 8 часа - наплив. Имаше болни и здрави там", каза Ани Чалъкова.

Но освен страха, пред хората, поставени под карантина, има и още един проблем - не могат да излязат от вкъщи. Затова инвазивният кардиолог Иво Белколев, ортопедът Стоян Граматиков, съдовият хирург Стоян Генадиев и акушер-гинеколокът Ивалина Граматикова се включват в медицинската онлайн платформа за консултации. Една от причините е горчивият им опит от март-април, когато техни пациенти са идвали твърде късно при тях.

"Пациенти, които бяха под карантина, при които хроничните заболявания се обостриха поради страх, поради това, че две седмици загубиха вкъщи, тези хора, част от тях стигнаха до ампутации, и сериозни усложнения", каза д-р Стоян Генадиев - съдов хирург.

Лекарите оценяват и критичната ситуация, в която са поставени колегите им от Спешна помощ и болниците.

Рекорден брой новозаразени в Русе, доброволци се включват в лечението

"Ще се опитаме по някакъв начин да облекчим първо работата на нашите колеги и затлачването на болницата, на спешното отделение. И второ - тези хора, които са под карантина, тъй като ние целим да обслужим тях и да помогнем на тях, тези хора се чувстват малко или много по-спокойни, тъй като някой ще им обърне внимание, ще ги изслуша", каза д-р Стоян Генадиев - съдов хирург.

За да се направи онлайн консултация, пациентът трябва първо да се регистрира. На платформата е качен клип, който показва стъпките. След това трябва да се избере направление и лекар, с когото болният иска да се свърже.

"Всеки лекар сам си определя времето и той си кани пациентите, които се запишат, в платформата се регистрират за консултации. Пациентът споделя онлайн своите оплаквания, ако има някакви изследвания или нещо го притеснява, стари епикризи, кардиограми, може да ги представи, снимайки ги", каза д-р Иво Белколев - инвазивен кардиолог.

Но лекарите предупреждават, че не трябва да се разчита само на онлайн консултациите.

"Няма как лекар да лекува от разстояние, но поне можем да отсеем тези случаи, за които наистина трябва да отстояваме да дойдат до болницата, когато виждаме, че има сериозен проблем", каза д-р Иво Белколев - инвазивен кардиолог.

На линия остават и личните лекари, който също дават консултация по телефона, но и посрещат пациенти в кабинетите си. За да не смесват потоците те са осигурили т. нар. "зелени коридори" за консултации и прегледи на деца. Но не винаги срещат разбиране от пациентите си.

"Пациентите трябваше да ги убедим, че часовете, които записват, трябва да са в определени дни. Да речем без вторник и четвъртък. Това в много практики се постигна много трудно, а особено в по-малките практики, каквато е моята в селото. Много трудно, тръшкане на врати, защо няма да бъда прегледан сега", каза д-р Виделина Моллова - общопрактикуващ лекар

Лекарите са категорични, че не трябва да се подценяват нито COVID, нито останалите хронични заболявания, защото последиците може да са тежки. И съветват хората да са отговорни към себе си и околните, като се грижат за здравето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Американската мечта", еп.2: Андрей Илиев
"Американската мечта", еп.2: Андрей Илиев
"Бащата" е българското предложение за "Оскар"
"Бащата" е българското предложение за "Оскар"