НОВИНИ

Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно, реши Европейският съд по правата на човека

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:11, 30.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Лицензът на КТБ е отнет незоконосъобразно - това реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург по делото, заведено от Корпоративна търговска банка срещу България.

В мотивите е записано, че с действията си по отнемането на лиценза, българските власти са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека - правото на справедлив процес и правото на собственост.

Цялото решение можете да се прочетете ТУК

Това е трето подобно дело, заведено от банка срещу България, в което възникват въпроси по отношение на начина, по който се отнема лицензът ѝ с основание, че неплатежоспособна.

  • Мотивите

Съдът в Страсбург отбелязва няколко основни неща. Първото е, че КТБ не е била предварително информирана за действията на БНБ, че ще отнеме лиценза ѝ и не е получила възможност да възрази срещу основанията.

На второ място - в съдебна фаза, когато отнемането на лиценза е обжалвано - КТБ е била представлявана от назначените от БНБ квестори и съдът е решил, че акционерите в банката нямат правен интерес да бъдат страна по делото, с което е нарушено правото на защита. А то е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека. По този начин е погазено и правото на собственост на акционерите в банката.

Съдът в Страсбург вижда и проблем със законодателството, по силата на което е отнет лицензът. Според Закона за кредитните институции в такива случаи БНБ е задължена да назначи квестори, които действат от името на банката. Т.е., акционерите и ръководството на банката губят контрол върху действията на институцията. Съдът препоръчва решението за отнемането на лиценза да бъде отменено, като последствие да се отмени и решението за обяваването на банката във фалит.

  • Какво следва?

Съдът в Страсбург посочва, че няма юрисдикцията да разпореди възобновяване на делото. Отхвърля и претенцията за обезщетение в размер на над 5.3 млрд. лева за имущствени вреди, като отбелязва, че не е ясно какъв би бил резултатът, ако е имало справедлив процес.

Съдиите пишат още, че не могат да кажат дали лицензът е бил отнет правилно. Законът дава основание след днешното решение на Съда в Страсбург да се поиска отмяна на решението на Върховния административен съд за отнемане на лиценза, а след това и на решението на Върховния касационен съд за обявяване на КТБ в несъстоятелност.

Адвокат Людмил Ангелов, който е водил делото в Страсбург и е бил адвокат по делата за лиценза и несъстоятелността на банката у нас подчерта, че има срокове, в които предстои да се прецени какви точно действия ще предприемат.

Това е третото подобно дело със сходен резултат. До момента сме изпълнили само една препоръка след първите две дела, а именно: през 2011 година сме променили текстове в Закона за кредитните институции, но проблемите в Закона за банковата несъстоятелност все още не са приети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров преодоля квалификациите на "Чалънджър" в Майорка, Андреев отпадна на старта в Италия
Лазаров преодоля квалификациите на "Чалънджър" в Майорка, Андреев отпадна на старта в Италия
Прокуратурата във Велико Търново проверява случая с починалата родилка
Прокуратурата във Велико Търново проверява случая с починалата родилка