НОВИНИ

Локдаун в Латвия до 15 ноември

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:35, 19.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Латвия въвежда строга карантина за близо месец. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. Въвежда се вечерен час.

Скокът в броя на заразените с COVID-19 и ниският процент на ваксинираните принудиха латвийското правителство да предприеме решителни действия.

От 21 октомври до 15 ноември затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Засега не се предвиждат ограничения при пътуване. Мерките се отнасят и за ваксинирани, и неваксинирани.

"Знам, че е нечестно, но всички ваксинирани трябва да се подготвят да понесат тежестта. Трябва да го направим заради останалите, които не са имунизирани. Ако не го направим, всички ще страдат", заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш.

Заради увеличаващия се брой на инфекциите, свободните легла в болниците се оказват най-малкия проблем. Не достигат лекари и затова се търсят варианти за привличането на доброволци или хора с опит в грижата за болни хора.

"Опасявам се, че дори не можем да предвидим ситуацията и кой ще работи с пациентите", обясни д-р Ева Щрае от местна университетска болница.

След 15 ноември е планирано облекчаване на ограниченията за ваксинирани граждани. На европейско равнище Латвия и съседна Литва са страните с най-висок брой заразени. Същевременно ваксинираните в Латвия са 54 процента.

По темата работиха: Биляна Бонева, Ива Стойкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Творци представят умалени модели на сгради в Париж
Творци представят умалени модели на сгради в Париж
Ще се въведат ли допълнителни COVID мерки?
Ще се въведат ли допълнителни COVID мерки?