НОВИНИ

Манфред Вебер беше избран за председател на ЕНП

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:35, 01.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Манфред Вебер беше избран с голямо мнозинство за председател на Европейската народна партия по време на 27-ия конгрес на партията. Като единствен кандидат той наследи на поста Доналд Туск, който през миналата година обяви, че се оттегля от председателското място след като стана лидер на "Гражданска платформа" в Полша.

Манфред Вебер е избран за президент на Европейската народна партия с 89%.

Преди да предаде щафетата на Манфред Вебер, Доналд Туск - определи атаката срещу Украйна като конфронтация със Запада.

"Трябва напълно да заемем страната на Украйна. Това не е само наш морален дълг. Това е моментът да бъдеш или да не бъдеш част от западната цивилизация и нейните фундаментални ценности. Трябва да защитим жертвите от агресорите, да защитим реда и мира, да защитим обединена Европа от национализма, демокрацията от авторитаризма", каза Туск.

Вебер посочи първото послание, което трябва да се изпрати сега:

"Ние - семейството на ЕНП казваме “да, вие сте добре дошли, да, вие можете да станете членове на ЕС, ЕНП подкрепя статута на кандидати на нашите приятели от Украйна и Молдова. Ние трябва да приветстваме и нашите приятели от Финландия и Швеция в семейството на НАТО“, каза Вебер.

За съюз на иновациите, а не на ограниченията се обявиха още на форума в Ротердам.

На конгреса присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия членува в ЕНП, също беше на конгреса.

Днес ще стане ясно дали българският еврокомисар Мария Габриел ще запази поста на заместник-председател в Европейската народна партия. За този пост ще се борят още 10 кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
182 са новите случаи на коронавирус
182 са новите случаи на коронавирус
Над 15 000 случая на военни престъпления в Украйна
Над 15 000 случая на военни престъпления в Украйна