НОВИНИ

Манфред Вебер: Трябва да направим Европа достатъчно силна, за да постигнем мир в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 17.01.2024
Чете се за: 11:32 мин.
Европа
Слушай новината

"Ние трябва да спасим Европа, да направим Европа достатъчно силна, за да можем да спазим най-голямото си обещание, а именно - мир в Европейския съюз. Това коментира Манфред Вебер, председател на групата на Европейската Народна Партия в ЕП, в "Светът и ние".

- БНТ: Кои са най-важните въпроси за Европейската народна партия в предстоящите европейски избори? Какви ще са Вашите послания?

- Манфред Вебер: "ЕНП е партията на Европа. Ние защитаваме идеята за силна и обединена Европа. В този момент, в който отново има война в Европа, в Украйна. Има и нестабилност в Израел и Ивицата Газа и т.н. Ние трябва да спасим Европа, да направим Европа достатъчно силна, за да можем да спазим най-голямото си обещание, а именно - мир в Европейския съюз. Това е, за което се борим. И вторият основен стълб на нашата кампания ще бъде за икономиката, за работните места, за достойните доходи на нашите граждани. За това гражданите да получават парите, които заслужават. Ето за това ще се борим - за икономически успех и за спазване на обещанието за мир в Европа", каза Манфред Вебер, председател на групата на Европейската Народна Партия в ЕП.

- Страхът за околната среда и за бъдещето на човечеството като цяло изглежда е основна движеща сила за много хора в Европа, особено за младите хора. Така че подходът Ви като партия към Зелената сделка е много консервативен, ще ви се отплати ли на изборите?

- Изменението на климата е най-важната тема и предизвикателство за нас като поколение, нашата работа е да го решим и да дадем правилен отговор. Трябва да опазваме нашата околна среда. Ето защо моята партия, Европейската народна партия подкрепи 32 от 34 законодателни проекта в тази насока. Ние сме готови да се ангажираме с това и да покажем на света, че това работи. Можете да имате икономически успех и успоредно с това да опазвате околната среда. От друга страна, трябва да бъдем разумни и това за нас означава, че забраната на двигателя с вътрешно горене е грешен подход. Това определено е грешен подход! Ето защо ние гласувахме против такъв идеологически подход, който е продиктуван от идеология. Левицата е идеологическа. Ние сме прагматични в решаването на екологичните предизвикателства. Това е нашият подход.

- Неотдавна изразихте загриженост относно незаконната миграция. Колко важен ще бъде този въпрос на изборите?

- Миграцията и нейното управление са от основно значение за Европа. Трябва да контролираме границите си. Трафикантите не могат да решават кой да пристигне, държавите трябва да решават кого да допуснат. Затова приветствам много инициативата на България да укрепи външната граница. И също така искам да поясня, че в тази връзка България се нуждае от пълен достъп до Шенгенския договор. Като група на ЕНП ние винаги сме били за това, че България трябва да стане част от Шенгенското пространство и вече виждаме първата стъпка – морската и въздушната граница. Но ние настояваме, че трябва да се случи пълното присъединяване на България.

- Виждате ли в крайната десница потенциален партньор за Вас в следващия Европейски парламент? И какво бихте казали на партиите от Вашето политическо семейство, които са много по-благосклонни към сътрудничество с крайната десница?

- Първо, трябва да дефинираме какво означава крайно дясно. Ако вземем например, в Германия AfD (Алтернатива за Германия) или във Франция беше Льо Пен (Национален фронт) или в Полша PiS (Право и справедливост). Казвам ви, че в немската "Алтернатива за Германия" има истински неонацисти. Там има истински екстремисти и националисти. Те са против сътрудничеството. Те са против солидарността на европейско равнище, каквато практикуваме например по отношение на еврофонда "следващо поколение ЕС". Много пари на европейските данъкоплатци също пристигат в България. Така че тези партии са против този вид солидарност. Те са за това да не бъде помогнато на България да получи по-добра икономическа перспектива за бъдещето. Този националистически подход не е нашият подход и ние трябва да се борим срещу него. Ние сме партията на Европа като Европейската народна партия и това е нашата червена линия към десните екстремисти, и никой няма да ни тласне в такава посока. Ние сме партията на Европа и ние ще защитаваме това.

- Споменахте войната в Украйна като важен въпрос. Тя обаче е много по-важна за хората в моята част на света, в източните граници на ЕС, а не толкова, да речем, на юг или на запад. Как това ще се отрази на кампанията?

- Когато говорим за Украйна, на първо място трябва да се вземе предвид, че украинците са тези, които страдат в момента. Те плащат с кръвта си за нашите ценности, за правото да гласуват за парламент, за правото да гласуват за президент на Украйна и т.н. Те искат да живеят в свободно и демократично общество. Това е, което искат всички украинци, каквото Зеленски и всички партии искат. Затова моето основно послание и съм сигурен, че много европейци, много българи подкрепят украинците, те също да могат да живеят в свободно и демократично общество, което в момента е заложено на карта. И затова пълна подкрепа за Украйна. И от друга страна, ние като европейци, като Европейски съюз, ние сме съюза на мира. Така че ние искаме да създадем мир. Искаме да намерим нов подход за партньорство с Русия, ако това е възможно. Но до момента Путин не е готов да ни даде какъвто и да е отговор. Той просто е брутален. Той просто убива хора, дори собственият му народ страда много от това. Ето защо нека се придържаме към нашите жизнени ценности, а това означава да защитаваме всички, които се борят за свобода и демокрация.

- До края на мандата на настоящия Европейски парламент остават по-малко от четири месеца и над 150 закона за приемане. Кои са приоритетите на ЕНП?

- Трябва да финализираме законодателната работа в този мандат. Зелената сделка все още е на масата, но също така цифровото законодателство е важно за нас, за да дадем на новия свят, на цифровия свят нашата европейска посока по начин, по който да приложим нашите ценности, за защита на данните, за борба с престъпниците и в цифровия свят. Това са двата приоритета, които сме определили в този мандат. Правим го заедно със стари приятели, защото българската перспектива, например, е на европейско ниво и е важна за мен. Сега с Мария Габриел като следващият министър-председател на България, имаме една голяма личност, която има голям европейски опит като бивш еврокомисар и е добре свързана и с всички лидери на европейско ниво. Така че смятам, че българските лидери с тази сегашна правителствена структура могат дори да увеличат влиянието си на европейско ниво, властта да решават за бъдещата посока на Европа под ръководството на Мария Габриел.

- И накрая, какво е мнението Ви за висшите длъжности в ЕС? На първо място, ръководителят на Съвета, за когото видяхме, че Шарл Мишел ще подаде оставка, за да се кандидатира за Европейския парламент. Кой трябва да го замести и кой ще бъде Вашият кандидат за европейски комисар? Вие ще се кандидатирате ли?

- Ние ще проведем нашия конгрес като Европейска народна партия, най-голямата партия в Европа. Вие знаете, че вече имаме 12 министър-председатели в нашия екип, половината от членовете на съвета са членове на ЕНП. Ние ще отидем в Букурещ за нашия партиен конгрес през март и ще номинираме водещ кандидат и ще излезем с нашия манифест за бъдещето на Европа и нашия програмен подход. След месец март хората ще имат яснота за нашите лични амбиции, а също и за нашата програма. Но това, което искам да подчертая, е, че когато разпределяме постовете, най-важното е да се съсредоточим върху страните от Централна и Източна Европа и техният глас да бъде чут, защото в момента в настоящата структура нямаме нито един човек от страните от Централна и Източна Европа, който да е председател на някоя от институциите. Моята партия го направи с Доналд Туск веднъж, с Йежи Бузек веднъж, така че да имаме някой от Изтока. Другите партии не представиха нито един кандидат от страните от Централна и Източна Европа. Така че ние сме партията на централно- източноевропейската перспектива. И ние настояваме един от председателите трябва да пристигне от тази част на Европа и гласът ви трябва да бъде чут. В Европа няма първокласни и второкласни европейци. Българите, испанците, финландците - всички сме равни и затова се борим като ЕНП, точно за това.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради снега: Стотици отменени полети от Франкфурт и Мюнхен
Заради снега: Стотици отменени полети от Франкфурт и Мюнхен
Черно море победи Черноморец Бургас в контролна среща
Черно море победи Черноморец Бургас в контролна среща