НОВИНИ

Маорската нова година да стане национален празник

маорската нова година стане национален празник
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 07.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн поднови кампанията си на отложените заради коронавируса общи избори в понеделник с привличащо вниманието обещание Нова година на маорите да стане национален празник.

Изборите едва бяха започнали миналия месец, когато внезапно избухване на COVID-19 принуди Оукланд да бъде блокиран и временно кампанията да бъде спряна, съобщи АФП.

Ардърн в крайна сметка забави изборите с четири седмици за 17 октомври, за да може нейното правителство да се съсредоточи върху овладяването на инфекциите в Оукланд. В резултат на взетите мерки изминаха 102 дни без предаване на C0VID-19 в Нова Зеландия.

С блокирането, което сега приключи в най-големия град на Нова Зеландия, Ардърн даде старт на подновената кампания на нейната Лейбъристка партия с послание да превърне Матарики, новата година на маорите, в официален празник от 2022 г.

„Докато обикалях Нова Зеландия, чух призивите Матарики да стане официален празник - времето за това дойде“, каза тя.

Заместник-лидерът на лейбъристите Келвин Дейвис, който е с маорски произход, каза, че това послание към коренното население на Нова Зеландия е важно. Маорите съставляват по-малко от 20 процента от населението на страната, но имат основно значение за националната идентичност на страната, каза той.

„Превръщането на Матарики в официален празник е още една стъпка напред в нашето партньорство като народ и по-нататъшно признаване на te ao Maori (мирогледът на маорите) в нашия обществен живот“, каза той.

Ардерн каза, че Maтарики, който обикновено се пада в средата на зимата през юли, ще помогне за стимулиране на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите
Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите
Осака безпороблемно на четвъртфинал, Кербер отпадна
Осака безпороблемно на четвъртфинал, Кербер отпадна