НОВИНИ

Марин Чилич: Щастлив съм да бъда в България

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:44, 09.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Тенис
марин чилич щастлив съм бъда българия

Шампионът от US Open 2014 е най-титулуваното име в петото издание на турнира Sofia Open. Хърватинът е поставен под номер 8 в схемата и започва тази вечер срещу чешкия талант Йонас Форейтек.

„Щастлив съм да бъда в България за първи път. Това е една спортна държава, която до момента нямах възможност да посетя. Миналата седмица се представих добре на турнира в Париж, изиграх няколко качествени двубоя и отпаднах след загуба от Юго Умбер, който се намира в страхотна форма.“

Чилич демонстрира дости добри познания за спортните постижения на нашата страна, като отличи най-вече Христо Стоичков, както и щангистът Николай Пешалов, който по едно време вдигаше именно за Хърватия.

"На първо време се сещам за Стоичков. Помня много футболни мачове с негово участие. Ние (бел.ред. Хърватия и България) сме добри спортни нации в различни спортове. Определено футболът ни сближава. Съща така езикът ни е много близък. Ще спомена и Николай Пешалов (бел.ред. български щангист, който от 2000 г. се състезава за Хърватия). Той беше невероятен атлет. Не съм го виждал на живо, но моят физиотерапевт е работил с него и ми е казвал колко отлично подготвен спортист е."

Хърватинът заяви, че основната му цел в София е да търси силен финал на сезона, като също така и да опита някои нови елементи, които може да прибави към своя арсенал за 2021 година.

"София Оупън ми дава добър шанс да завърша сезона във възходяща линия. Надявам се да запиша няколко победи. Искам да използвам тази седмица, за да опитам някои нови неща, които искам да добавя към играта си за следващия сезон. Става въпрос за малки детайли тук и там, които обаче могат да ми бъдат от голяма полза."

Финалистът от Wimbledon 2017 и Australian Open 2018 сподели още, че е нясно със силната конкуренция в турнира.

"Трудно ми е да определя кой е фаворит за титлата. Срещу Оже-Алиасим играх наскоро. Той е качествен тенисист и съм сигурен, че му предстои сериозна кариера. Денис Шаповалов също играе страхотен тенис. Ако спечели титлата тук ще бъде първа резерва на турнира в Лондон. Със сигурност ще бъде пределно мотивиран."

Накрая Чилич подчерта важността на турнира за младите български тенисисти, връщайки се към своите младежки години, когато изиграва първите си в турнири от ATP на родна земя в Умаг и Загреб.

"Знам колко много значи да имаш такъв турнир. Първите ми две участия в световния тур бяха благодарение на домашни турнири. Дебютирах в тура през 2005 г. в Умаг. Година по-късно записах първата си победа в тура в Загреб. Тези турнири са от голямо значение за младите тенисисти. За тях това е възможност да наблюдават на живо играчи от най-високо ниво, някои дори имат шанса да тренират с тях. Sofia Open със сигурност носи допълнителна мотивация за младите."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат три варианта за изплащане на втората пенсия
Предлагат три варианта за изплащане на втората пенсия
Марк Алън спечели "Шампион на Шампионите"
Марк Алън спечели "Шампион на Шампионите"