НОВИНИ

Мария Габриел откри изложба за българската следа в науката

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:19, 04.03.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Политика

Българският еврокомисар Мария Габриел откри снощи в сградата на Европейската комисия в Брюксел изложба за българската следа в науката. На откриването присъства и министърът на културата Боил Банов.

Изложбата е организирана съвместно с Министерството на културата и Националния политехнически музей. Тя насочва вниманието към 11 български откриватели и изобретатели, допринесли за световния научен прогрес. Откриването на изложбата беше част от честването на националния празник на България в сърцето на Европа. На празника рецитал изнесоха ученици от българската секция на Европейското училище в Брюксел, както и българския
хор в белгийската столица. На честването присъстваха български евродепутати и българи, които работят в евроинституциите.

Мария Габриел - Еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта: "За мен е чест днес, тук, от сърцето на Европейската комисия с изложба, посветена на българските учени, на българските откриватели и техния принос към света да покажем, че България през 1878 година не само се върнала на политическата карта на Европа, а е дала и има още много какво да даде на Европа и света. Радвам се, че тези български учени наистина са допринесли за това животът ни да бъде по-добър, а се радвам и ги видяхме тук тези, които искаме да видим като техни последователи - българските деца от българското училище Лаакен".

Боил Банов - министър на културата: "Това е изложба на български откриватели, на българи, които са направили иновации, полезни неща, различни открития, които са важни за хората, за човечеството. Искаме да кажем, че се гордеем с нашата нация, гордеем се с българите. Искаме да кажем, че сме дали много на света и ще продължим да даваме, искаме да имаме самочувствие, където и да сме".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел
Премиерът Борисов разговаря по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел
Първа жертва на коронавируса в Испания
Първа жертва на коронавируса в Испания