НОВИНИ

МВР и прокуратурата с мащабна акция срещу дрогата, 56 са задържаните до момента (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:53, 07.12.2022 (обновена)
8582
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна акция срещу наркоразпространението се провежда в момента в цялата страна след координирани действия между МВР и прокуратурата.

Към момента са задържани най-малко 56 души. Продължават претърсванията в домове на лица от криминалния контингент, срещу които се водят дела или има данни, че се занимават с разпространение на наркотици.

В рамките на операцията тази нощ и рано тази сутрин са разбити две големи наркооранжерии - в с. Равно поле до София, където са задържани четирима души, и в с. Томпсън до Своге, където са задържани двама души, които вече са били осъждани за разпространение на дрога. Един от арестуваните в с. Томпсън е свързан с т.нар. "Люлинска група".

Подробности вижте във включването на Карина Караньотова.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че отдавна не е правена толкова мащабна акция срещу дрогата у нас и подчерта, че операцията ще продължи докато нивото на наркоразпространение не спадне рязко.

МВР: 56 души са задържани до момента в рамките на акцията срещу дрогата

"Правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази дейност, че държавата няма да търпи това. Отдавна не сме имали толкова голяма акция. Удовлетворително е, че по места тя тече много добре във взаимодействие с прокуратурата", каза Демерджиев.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че обвинителите ще работят приоритетно по случаите, установени от МВР, в рамките на специализираната операция срещу наркоразпространението.

Прокуратурата ще работи приоритетно по случаите на наркоразпространение, установени от МВР

Той допълни, че прокуратурата отдавна работи срещу разпространението на дрога, особено край училищата и шофирането в нетрезво състояние, а от повече от месец насам имат и много добро взаимодействие с МВР по този проблем.

"Дали някой представител на институция харесва или не този, който стои начело на дадена институция, не интересува българските граждани. Основната цел е взаимодействие за покриване на очакванията на гражданите - противодействие на престъпността и защита на сигурността. В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще разкрие и констатира МВР днес в съответствие със своите правомощия. Освен това, приоритетно и в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици, както от МВР, така и от следователи", каза Иван Гешев.

В спецоперацията участват над 3000 служители на реда. Проверяват се над 150 обекта.

По темата работят: Карина Караньотова, Иво Никодимов, Гергана Гайдарова

  • Снимки от оранжерията с марихуана в с. Томпсън, Своге

  • Снимки от оранжерията за марихуана в с. Равно поле, Софийско

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев шести на Световното по вдигане на тежести в Богота
Ангел Русев шести на Световното по вдигане на тежести в Богота
Иван Демерджиев за репортажа на "Скай нюз": Разочарова ме подобна манипулация преди решението за Шенген
Иван Демерджиев за репортажа на "Скай нюз": Разочарова ме подобна манипулация преди решението за Шенген