НОВИНИ

Методът, с който Нова Зеландия намали младежката престъпност. Има ли почва у нас?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
07:02, 16.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Нов за България модел на правосъдие може да намали значително проявите на агресия сред младите хора. Около това становище се обединиха юристи и психолози.

Става дума за зародилото се в САЩ възстановително правосъдие, което включва работа и с агресора, и с жертвата.

Как Нова Зеландия се превърна в страната от най-висок процент младежка престъпност в държавата с най-нисък?

Не много популярното в България възстановително правосъдие може да бъде добър начин за превенция на агресията. Идеята е да се помогне на насилника да осъзнае постъпките си и как те нараняват околните, но без да получи стигма от обществото. Специално внимание се обръща и на обекта на насилие.

"Защото жертвата може да се превърне също в агресор, насилник, търсейки реванш", обясни д-р Мариана Митова - адвокат и психолог.

В Нова Зеландия например работата започва още в училище, където се формират нагласи за спазване на правовия ред. Учениците се събират, като всеки от тях може да говори или просто да слуша.

Общото е това, че се обединяват да подпомогнат извършителя да разбере жертвата - какво тя е усетила, преживяла. Да съблюдават изпълнението му - дали има промяна в поведението", каза д-р Митова.

Преди броени дни във Видин ученик ритна бездомник. Според психолозите, зад всяко престъпление стои мотив, а зад всеки мотив - незадоволена потребност. А в случая вероятно стои липса на достатъчно внимание или одобрение.

"Най-вероятно ние ще трябва да осъдим неговото поведение по всички правила и законови документи, но ще трябва наистина да върнем дължимото - онова, което е липсвало в детството му като човешка комуникация", каза преподавателят във ВТУ проф. Даниела Тасевска.

Данните на образователното министерство все пак показват, че случаите на агресия в българските училища намаляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник
Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления