НОВИНИ

Министерството на земеделието е изготвило програма за подпомагане на местни производители

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 10.12.2022 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на земеделието финализира работата по Рамкова програма за местни и регионални традиционни продукти. Скоро тя ще бъде официално публикувана. Това заяви в Русе заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на международното изложение на местни продукти. Той обясни, че целта на тази програма е да бъдат идентифицирани продуктите, които имат потенциал да привличат посетители и туристи, тъй като храната е това, което отличава един регион от друг.

"В рамките на тази програма ще бъдат идентифицирани продукти, ще им бъде дадена видимост чрез интернет карта с база данни, чрез които може да се научи повече за съответните продукти. Ще се оформи и необходимото законодателство. Министерството на земеделието може да помогне на производителите на такива храни, като облекчи правилата или като създаде инструменти. Като да кажем фермерски пазари, които и в момента в България се организират, но практически във всяка община се правят по различен начин, а има места, където производители искат да участват на фермерски пазар, но няма правила, няма създадена институционална инфраструктура да се случва едно такова събитие. Това е следващият инструмент, чрез който министерството може да подпомага производителите на местни и регионални продукти, като скъсява връзката между производител и потребител. Това беше и целта на събитието, което Русе домакинства. Така че нефинансовите инструменти са повече и трябва да се използват по-активно, за да се върнат българските продукти на трапезата на българския производител", заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието.

Той добави, че ведомството подкрепя производителите и с помощта на финансови инструменти, каквато е интервенцията.

"Тя е насочена към схеми за качество в българския стратегически план, който беше одобрен на 7 декември. В рамките на тази интервенция български продукти, които са защитени по европейските схеми за качество или имат потенциал да бъдат защитени, могат да получат компенсация за част от разходите, свързани с тази защита", допълни Георги Събев.

По думите му това ще облекчи производителите на такива храни по време на процедурата и след това по време на реализацията на самия продукт.

Малките производители на храни и напитки със сериозни затруднения в условията на икономическа криза. Освен големите разходи те са принудени да се борят и за пазари. В Русе се провежда изложение на локални хранителни продукти.

Наско Миланов от Варна е собственик на малка фирма за лимитирано производство на месни консерви и пастети. Казва, че никога не е получавал подкрепа от държавата. Справя се трудно заради поскъпването на суровините, които използва - свинско месо и гъши дроб.

"Трудностите са и от страна на банките, защото не подпомагат по никакъв начин. Опитах се да кандидатствам като млад бизнес за оборотни средства за овърдрафт, гледат че фирмата няма история", заяви Наско Миланов.

Той търси пазари във фермерски магазини в по-големите градове.

"Защото нашите продукти са с такова качество, че много трудно биха се котирали във веригите, където дори и да искаме да влезем като качествен български продукт, извиват се ръце с непосилни за българския производител такси, които се изискват за такъв тип производство", допълни Наско Миланов.

Заради инфлацията фермерите от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян са принудени да вдигнат цената на сиренето. Сега те продават килограма за 15 лева. Отглеждат специални породи крави и кози и произвеждат сирене и кисело мляко.

"Вдигат се фуражите, с които се хранят животните и предстои повишаване на цената на килограм сирене. Трудно е, както на всички, така и на нас, но все пак оцеляваме с общи усилия", каза още Светла Цолова, Институт по планинско животновъдство и земеделие.

За да популяризират стоката си и да имат пряк контакт с клиентите, 90 български и 10 румънски фирми представят продукцията си на двудневно изложение в Русе. Форумът е организиран от Министерството на земеделието.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг: Роналдо за първи път каза, че иска да напусне в интервюто пред Пиърс Морган
Ерик тен Хаг: Роналдо за първи път каза, че иска да напусне в интервюто пред Пиърс Морган
19 отбора се записаха за участие в Купата на ББЛ
19 отбора се записаха за участие в Купата на ББЛ