НОВИНИ

Минеков занесе лично в НДК писмото на ГЕРБ за освобождаване на централата

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 10.12.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата Велислав Минеков дойде лично, както се закани преди дни, за да връчи писмо на партия ГЕРБ да освободят последните два етажа от административната сграда на НДК, където са офисите на партията от години. Минеков не се качи до централата, а остави документа при портиера.

От ГЕРБ определиха поведението му като цитирам "цирково изпълнение". Те съобщиха, че имат договор с областния управител, а не с Министерството на културата и смятат, че напълно законно обитават тези два етажа.

Министър Минеков не даде юридически аргументи за това, защо партията трябва да напусне двата етажа от административната сграда, нито отговори на въпроса кое налага министър да носи това писмо на крака, вместо то да бъде изпратено по служебен път.

"Предлагам да се изместят от тези два етажа, ще им намерим достойно място, помолил съм областния управител да търси такова, така че ще се случи", каза навлизане в НДК проф. Минеков.

Той допълни, че има правни основания, защото тези два етажа са взети с една "нещастна заповед на г-н Плевнелиев, а ползата е съмнителна".

"Нека освободят етажа, за да може НДК да се върне към нормалната си рабата. Ако не стане с молба, ще пробваме по законов път", допълни служебният министър.

Това не е наказание, ние си връщаме собственост. Това носи загуби. За този период загубите са съществени, каза още проф. Минеков.

Росен Желязков от ГЕРБ коментира, че комуникацията с представители на правителството е нормално за възстановяване на политическия диалог.

"Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на изчегъртването на партия ГЕРБ", каза Росен Желязков.

В момент, в който очакваме да имаме редовно правителство, което да решава проблемите на страната, гражданите и бизнеса, това за зрелища, в които за съжаление няма хляб, допълни Желязков.

"Няма по смисъла на закона, нито по смисъла на нарочен акт, няма основание и причина да напуснем. Това не е НДК. Това е административна сграда, която преди много години е строена за нуждите на министерството на отбраната", заяви Желязков.

Желязков обърна внимание, че етажи в същата сграда стоят празни и не се управляват, по думите му - в занемарено и окаяно състояние. Той отправи препоръка към медиите да се позаинтересуват от имотите под управлението на Министерството на културата, а не от имоти под управлението на областния управител, предоставени по реда на закона за политическите партии.

Няма правни основания да освобождаваме помещенията, посочи и Даниел Митов от "ГЕРБ-СДС". Той видя друг скрит мотив в този акт:

"Г-н Минеков не е принципал на тези помещения и не знам какво прави тук изобщо. Очевидно е, че г-н Минеков се е хванал за Министерството на културата и държи да остане в него като редовен министър. Взима пример от г-н Рашков и неговите репресии по време на предизборните кампании и е решил, че ако организира акция срещу ГЕРБ ще стане любимец на новозадаващата се управляваща коалиция и ще остане министър", заяви Даниел Митов.

"Смисълът на политиката не е да унищожаването на политическия противник. Смисълът на политиката е да генерираш по-добри идеи и да събереш повече подкрепа. Унищожаването на противника е смисълът на войната, а за мен политиката не е война, каза Томислав Дончев.

Велислав Минеков за централата на ГЕРБ в НДК: В петък най-любезно ще ги помолим да се преместят

Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм отложи и мача си с Брайтън във Висшата лига
Тотнъм отложи и мача си с Брайтън във Висшата лига
Георги Градев обяви, че няма плащания от Левски към Петър Хубчев
Георги Градев обяви, че няма плащания от Левски към Петър Хубчев