НОВИНИ

Нови шефове на НАП и Агенция "Митници" заради несправяне със задълженията и ниски стандарти на работа

Николай Минков
от Николай Минков
11:02, 14.05.2021 (обновена)
7990
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Досегашният шеф на НАП е отстранена за системно несправяне със задълженията, заяви служебният министър на финансите Асен Василев при представянето на новия си екип днес.

Галя Димитрова е освободена от длъжност заради системно неизпълнение на служебните си задължения от 2017 до 2020 г. При над 4,29 млрд. лв. събраните са едва 2,25 млрд. лева.

Освен това - непотвърждаване на ревизионните актове на НАП, което говори за ниско качество на работата в агенцията. Министър Василев цитира, че само 65% са били потвърдени по всички инстанция, останалите - не.

Служебният министър на финансите посочи, че Върховният административен съд е потвърдил, че НАП е проявил неправомерно бездействие за защита на личните данни по време на хакерската атака, при която бяха източени имена и адреси на милиони български граждани.

Министър Василев отправи няколко препоръки към новия шеф на НАП, като една от тях беше да се спре терорът върху малките фирми и фокусът да се насочи към големите данъкоплатци.

Новият шеф на НАП е културистът Румен Спецов.

Рокада и в митниците - шеф на Агенцията става Павел Тонев на мястото на Георги Костов. Мотивите на финансовия министър за смяната са ниски стандарти на качеството на работа.

Агенция "Митници" не отговаря на стандартите, е заключението на получено писмо ОЛАФ, а от вчера е ясно, че страната ни дължи пари.

"55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", каза служебният министър.

Относно това дали ще има актуализация на бюджета, финансовият министър заяви, че това ще стане ясно до дни.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият шеф на НАП е шампион по културизъм
Новият шеф на НАП е шампион по културизъм
Финикс с драматичен успех над Портланд
Финикс с драматичен успех над Портланд