НОВИНИ

Монетният двор в Париж пусна монети за 600-ата годишнина на Забранения град в Пекин

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 19.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Монетният двор в Париж пусна юбилейна поредица монети по повод 600-ата годишнина на Забранения град в Пекин. Монетите са част от поредица на ЮНЕСКО за нумизмати за Световното културно наследство.

Поредицата се състои от три монети - златна, сребърна и бронзова. На лицевата страна е изсечена предната фасада на Забранения град. Комплексът се намира в самия център на Пекин, а главният вход е по дължината на една от страните на площад Тянанмън.

"Ние смятаме, че Двореца във Версай в Париж и Забраненият град в Пекин са два от най-красивите кралски и императорски дворци в света. На тези прекрасни монети, които излизат през 2020 година, може да се види предната фасада на Забранения град и дракон над него. Драконът е символът на императорската власт в Китай", разказа главният изпълнителен директор на Монетния двор Марк Шварц.

Художникът на монетите посетил Забранения град още преди години и останал дълбоко впечатлен от неговото величие. Той решил да изобрази огромната предна част на двореца върху лицевата страна на монетите.

Комплектът е от три монети. Златната монета е с номинална стойност 50 евро, сребърната е с номинал 10 евро, а бронзовата монета е 25 евроцента.

"Планираме да пуснем общо 3000 сребърни и 500 златни монети", заяви главният търговски представител на Монетния двор Оливие Сергала.

Разположен в центъра на Пекин Забраненият град е бил главната резиденция на китайските императори от 1420 до 1924 г.

Основан през 864 г. Монетният двор в Париж е най-старата действаща институция от подобен род. В него се секат монетите евро, емитирани от Франция. Монетният двор сече монети с китайска тематика от 2003 г. От 2006 г. например, Монетният двор пуска всяка година монети със знаците на китайския зодиак.

Репортер: Валери Маринов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леглата в COVID отделението на "Пирогов" са запълнени
Леглата в COVID отделението на "Пирогов" са запълнени
Зам.-министър Николова: Влагаме над 1,483 млрд. евро за развитие на регионите и икономиката в следващите 7 години
Зам.-министър Николова: Влагаме над 1,483 млрд. евро за развитие на регионите и икономиката в следващите 7 години