НОВИНИ

Външният министър с коментар за искането за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО

bnt avatar logo
от БНТ
15:16, 05.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
По света
мвнр приключи изборният ден граница
Слушай новината

Служебният министър на външните работи Николай Милков определи като рискована инициатива и "малко предварителна" декларацията, с която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа подкрепят ускореното присъединяване на Украйна в НАТО.

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика.

"Не виждам реална полза - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг", заяви Милков.

Той напомни, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени.

Президентството: Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта

Освен това, молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните членки, допълни той.

"НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна - това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство", коментира Милков.

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Николай Милков напомни и че България остро осъжда незаконното присъединяване от страна на Русия на окупирани територии чрез подписаните „договори“ и разглежда това като нарушение на международното право.

Присъединяването на България към Шенген

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че очаква днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство.

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.

"В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания - държави, които доскоро можехме да квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за членството ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията", каза Николай Милков.

Отношенията София - Скопие

Министърът на външните работи коментира и напрежението в Северна Македония, свързано с предстоящото откриване там на клуба на гражданското сдружение „Цар Борис III”, предвидено за 7 октомври.

"Ако е проблем наименованието Цар Борис III, не по-малък проблем е наименованието Йосип Броз Тито на гимназия в Скопие. Аз не знам защо са всички тези опити отношенията между България и Северна Македония да се разглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели, а друг губи. Дипломацията е по-сложна от футболен мач и при нея може да има две печеливши страни, каквато е целта. Може, обаче, да има и две губещи страни. Това са нещата, които трябва да се осмислят от всички тези, които говорят и се изказват.", заяви Милков.

Той изрази увереност, че властите в Северна Македония ще гарантират правата на всички, включително и на хората с българско самосъзнание там, така че не очаква проблеми по този въпрос.

В ЕП обсъждат присъединяването на България и Румъния към Шенген

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" ще внесе проекторешение за изпращане на оръжие в Украйна след свикването на НС
"Демократична България" ще внесе проекторешение за изпращане на оръжие в Украйна след свикването на НС
Руски боксьори ще могат да участват в турнири на IBA
Руски боксьори ще могат да участват в турнири на IBA