НОВИНИ

По-близо до дома: Българските антарктици успяха да напуснат остров Ливингстън

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:05, 11.04.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Българските полярници вече са на остров Кинг Джордж, където има летище. Така вече няма опасност те да зимуват на остров Ливингстън. На път за дома, българите преживели още едно вълнение – силно земетресение, което е част от суровия нрав на Антарктика.

Ковид отново обърка плановете на българските полярници и корабът, който чакаха да ги прибере от Ливингстън, така и не дойде. И пред експедицията стоеше съвсем реална опасност да изпитат екстремната полярна зима. Но друг чилийски кораб им се притече на помощ.

"Наложи се да напуснем нашата база в екстремна ситуация, тъй като корабът Агилеас, който трябваше да ни вземе се установи, че има двама заразени на борда на кораба и в последния момент чилийската програма замени техния ледоразбивач с друг кораб - Лаутаро, който патрулира в нашия район. Взеха ни през нощта в 12 часа, при абсолютна тъмнина и доста сериозни вълни", разказа Йордан Тодоров – командир на 29-ата антарктическа експедиция.

"За четирите часа, които ни предупредиха, че идват да ни вземат, успяхме да зазимим максимално добре базата", споделя Камен Недков - логистик в експедицията.

Българската база на Ливингстън не е пригодена за зимуване на хора. Освен дългите полярни нощи, студът скова и притокът на вода.

"Хванахме последните дни, имаше доста дълги нощи и студени, изгубихме водата, като имахме запаси на испанската база, които евентуално можехме да ползваме", споделя Йордан Тодоров.

"Най-трудното нещо е логистиката в една антарктическа експедиция. Преди всичко, че ние разчитаме на благоволението на приятели от нашите нации, които имат нужда от собствен превоз - това са кораби, самолети, хеликоптери, а ние нямаме нищо", обясни проф. Христо Пимпирев - ръководител на Български антарктически институт.

Заради подобна зависимост, която всяка година спъва полярниците и научните им програми, антарктиците се надяват в най-скоро време да имат собствен кораб. Това със сигурност ще им помогне да надградят базата и с научна лаборатория.

"През близо 40 дена, които бяхме на самата база, извършвахме много ремонтни и строителни дейности. Беше от изключителна важност тази година да бъдем на базата, защото доста от машините бяха в критично състояние", разказа Камен Недков.

На чилийската база Ескудеро шестимата полярници са под карантина, изолирани в отделна къща.

"Тази нощ усетихме земетресение, което е с магнитуд 5,5 по Рихтер е с епицентър на 50 км от тук, доста сериозно ни разтресе", сподели Йордан Тодоров.

Полярниците се надяват времето да не провали отново плановете им и в сряда уругвайски военен самолет да ги транспортира до Пунта Аренас, Чили, и да се приберат по-бързо у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре трафикът по магистрала "Тракия" от 5-и до 9-и км ще е двупосочен
От утре трафикът по магистрала "Тракия" от 5-и до 9-и км ще е двупосочен
Индия е новият епицентър на пандемията от COVID-19
Индия е новият епицентър на пандемията от COVID-19