НОВИНИ

33-и ден на протести в София: Блокираха и бул. "Дондуков"

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 10.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:36 мин.
У нас

33-и ден на протести за оставката на правителството и главния прокурор.

Тази вечер майките от "Системата ни убива" блокираха бул. "Дондуков" пред МС. Кръстовищата на "Цар Освободител" и при Орлов мост също остават затворени.

Сутринта в знак на добра воля протестиращите освободиха блокираното кръстовище пред Софийския университет.

Непроменени остават и основните искания на протестиращите - оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и цялостна реформа в съдебната система.

Около 22.00 часа протестиращи на Орлов мост запалиха факли.

Протестът протича спокойно.

След 21.30 протестът се премести на Орлов мост.

След 21.00 часа протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие към Орлов мост. Част от тях ще се върнат в "триъгълника на властта", за да пазят блокадата на "Дондуков".

"33 дни сме на площадите, не защото е лесно, а защото е трудно" - така пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" перифразира думите на американския президент Джон Кенеди при стъпването на Луната.

"Лесно е да лежиш на диваните в хола. Бе крайно време да изберем трудния път и да кажем "не" на мафията и "не" на корупцията, и да кажем "оставка", каза още той.

Хаджигенов предупреди: "Утре блокада на Софийския университет. Ще затваряме КПП-та и магистрали. Днес майките затвориха "Дондуков" и така ще остане".

"Тук ще бъдем, докато падне правителството. Надявам се това да стане утре. Няма да им позволим повече да ни тъпчат", каза от своя страна проф. Велислав Минеков.

"Вие събудихте България и българите в ЕС, САЩ , Австралия и Нова Зеландия. Правителството на Ливан подаде оставка на втория ден от протестите. В България - не", заяви пък Арман Бабикян. "Борисов го е страх от избори, защото го е страх, че няма да фалшифицира вота, тъй като този път други ще контролират вота. Борисов, защо не дойдете тук при хората, ако ви стиска. Ще блокираме проходи, магистрали, КПП-та, кръстовища, за да не блокирате Вие нашия живот", каза още Бабикян.

Към 21.00 часа възрастен мъж предизвика гнева на протестиращите като поиска да каже по микрофона, че не е "за" оставка. Мъжът бе изведен от протеста.

След 20.30 часа част от протестиращите блокираха с тенти, палатки, столове и маси бул. "Дондуков" пред МС.

Вместо яйца, домати, семки, бонбони и пр., с които протестиращите дни подред обстрелваха сградата на МС, днес те смениха тактиката. Акцентът на протеста тази вечер е подаряване на книги на министрите от кабинета "Борисов 3" с цел "ограмотяване на кабинета".

Малко след 20 ч. с викове "Оставка" протестиращите започнаха да подреждат томове от книги пред сградата на Министерския съвет.

По традиция около 19.00 часа в "триъгълника на властта" започнаха да се събират протестиращи.

В 18:30 ч тази вечер граждани от младежката организация на "Да, България!" се събраха на протест пред Съдебната палата под надслов "Масова оперативка за Гешев".

Те залепиха пред сградата бележки със задачите, които според тях, главният прокурор е "оставил за след отпуската". Сред задачите са разследване на записите на Бойко Борисов, снимките от вила "Секвоя", ТЕЦ "Варна" на Доган, случващото се на плаж "Росенец" и случая "8-те джуджета".

Към 18 ч. ситуацията на Орлов мост е спокойна, но освен палатки и тенти, на място са струпани повече кофи за боклук с вериги, кашпи, автомобилни гуми, пейки. Палатките вече са снабдени с ток, разкрит е и детски център.

Ето и хронологията от изминалата нощ и освобождаването на блокадата пред Ректората тази сутрин.

В нощта преди 33-ия ден на протести и блокади, "Цариградско шосе" беше осветено от факелно шествие. За повече от час протестиращите преминаха пеша от Орлов мост през бившия хотел "Плиска" към кръговото кръстовище на Четвърти километър и се върнаха обратно към палатковия лагер.

Сутринта част от факлите осъмнаха като стражи в Орловия град, а протестиращите бяха по местата си в палатковите лагери в очакване да отстояват позициите си пред полицията.

С тъпан от блокадата пред Ректората обявиха решението си да освободят движението по булевард "Васил Левски" и да преместят палатките си пред Министерския съвет. Така палатковият лагер се разраства в очакване на важните решения, които премиерът Борисов заяви във Фейсбук, че трябва да вземе.

В Сутрешния блок на БНТ един от организаторите на протестите - Арман Бабикян заяви, че гарант за реална промяна след тези протести обаче трябва да са всички.

Арман Бабикян: Всички трябва да сме гаранцията и гаранцията трябва да са именно тези хора, които разбраха нещо много важно. Че когато става дума за базисни ценности, свързани със справедливостта, демокрацията, законността, няма значение на кой край на политическото ветрило си почитател.

Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки.

Автори: Николай Минков, Тихомир Игнатов, Боряна Черганова, Александър Марков

Снимки: Николай Минков, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак прегази жена край Петрич
Влак прегази жена край Петрич
10 селскостопански постройки изгоряха в свиленградския квартал Гебран. Бедственото положение в града остава
10 селскостопански постройки изгоряха в свиленградския квартал Гебран. Бедственото положение в града остава