НОВИНИ

38-и ден на протести в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:12, 15.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

За 38-и пореден ден граждани се събраха на протест в София. По традиция, началната точка беше площадът пред президентството.

Основните искания на протестиращите остават без промяна - оставка на правителството и главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и промени в съдебната система.

Остават и трите блокади в центъра на София - на Орлов мост, пред Министерския съвет и пред Ректората на Софийския университет. И на трите места са изградени лагери с палатки и шатри.

В реч пред протестиращите, организаторите от т.нар. "Отровно трио" отправиха молба за укрепване на лагерите. И допълниха - "пазете се от провокатори, явно са наредили на полицията да не ни пази". По-рано от "Отровното трио" излязоха с официална позиция по повод изявлението на премиера за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията.

Протестът приключи около 22 ч, след като протестиращите се разпръснаха заради внезапния дъжд над София.

Преди това, на Орлов мост имаше свещеник, а протестиращите запалиха свещи по повод големия християнски празник, който отбелязваме днес - Успение Богородично.

В 21 ч протестиращите се отправиха на шествие към Орлов мост. Централното кръстовище е крайна точка за събиране на демонстрантите при протестите всяка вечер.

Малко преди 20 ч полицията задържа протестиращ, който реши да се изкъпе във фонтана пред президентството.

Протестът с начален час 19 ч. започна спокойно и без напрежение. Малко по-късно имаше леко напрежение с жена, която се обяви против блокадите, а от своя страна протестиращите я обвиниха в провокаторство.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира протестите пред БНР като заяви, че "за съжаление с ескалацията на поведението на организаторите, този протест се превръща от протест срещу властта в протест срещу хората. Очевидно политиците, които все по-убедително превземат протеста, имат други цели, които преминават границата на свободни и мирни протести".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава отводняването след пороя в Благоевград
Продължава отводняването след пороя в Благоевград
Левски изстрада точката срещу Арда в исторически мач
Левски изстрада точката срещу Арда в исторически мач