НОВИНИ

Стефан Янев и вицепремиерите отговоряха на депутатски въпроси в НС

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:36, 05.08.2021 (обновена)
Чете се за: 16:17 мин.
У нас
живо блиц контрол стефан янев вицепремиерите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Парламентът провежда редовното си заседание днес. Депутатите продължават гласуването на правилника на работа, по който ще работи 46-ото Народно събрание.

Служебният министър-председател Стефан Янев и вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов участваха в блицконтрол с отговори на въпроси на депутатите.

ЗА СИТУАЦИЯТА С ПОЖАРИТЕ

Може да се наложи да искаме помощ от друга държава, ако нещата се обърнат. Това заяви по време на блиц контрола в пленарна зала служебният министър-председател Стефан Янев.

Той отговори на въпрос от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев за поръчка или процес по осигуряване на хеликоптери и самолети за пожарогасене.

Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на темата хеликоптери - при дискутирането на този проект стигнахме до там да има цяла агенция, да има и хеликоптери за гасене на пожари, обясни премиерът.

Нашият срок на действие не стига за такъв проект и затова се ограничихме до медицинските. Капацитетът ни е три хеликоптера, поясни още Янев.

ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЦЕНИТЕ НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА

Теменужка Петкова, ГЕРБ- СДС:

Вчера средната цена на електроенергията достигна 500 лева на мегават час. Тези пагубни цени предизвикаха реакцията на бизнеса - поетапно спира производството. Това е притеснително и поставя индустрията в патова ситуация. Министерството на енергетиката е безпомощно. То се чуди как да освободи съвета на директорите на БЕХ. Какви мерки сте предприели за излизане от тази ситуация и ще подпомогнат ли финансово българската индустрия чрез безвъзмездно предоставени финансови помощи? Уведомили ли сте КЕВР за такива тръжни манипулации.

Стефан Янев, служебен премиер:

Да, рисковата цена беше около 330 лева, в момента е около 250 лева. Бизнесът има основание да задава такива въпроси. Преди около 3 седмици издадохме заповед да се включи ТЕЦ Марица Изток 2. В момента работят 3. Има възможност да се включат още. Но това отнема време. Именно работата на "Мариците" доведе до снижаването на тока. Търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. Ръководството на централата вече търси пазари и дългосрочни договори. Ако те са такива - картината е друга. Въпросът е сложен. Проблемите в енергетиката са повече от 10 години. Правим каквото е възможно и мисля, че ситуацията е овладяна.

Теменужка Петкова, ГЕРБ- СДС:

Прав сте, че проблемите са сериозни. ТЕЦ Марица Изток 2 е важен за българската електро-енергийна система. Тя трябва да работи. Какво сте предприели след писмото на бизнеса до вас? Ще подпомогнете ли финансово индустрията, но не със заем?

Стефан Янев, служебен премиер:

Министерството на енергетиката не е в безтегловност. В неделя е издадена заповедта за включване на втори блок на ТЕЦ Марица Изток 2. Във вторник е говорено да се включи и трети енергоблок. Европейския пазар на цените е силно дестабилизиран. Поведението индустрията е различно. На бизнеса трябва да се помага. В самия закон за енергетиката има нужда от внимателен прочит на определени постановки и ремонт.

Драгомир Стойнев, БСП:

Вие вчера спасихте положението. Цените бяха над 60 % над европейските. Енергийният холдинг вчера се опита да саботира пазара. Да има 6 блока и никой не ги включва и трябва да се намеси министъра на енергетиката. Вие смятате ли да проверите защо БЕХ е отказал да се намеси? ТЕЦ 2 действал ли е пазарно?

Стефан Янев, служебен премиер:

Законът за енергетиката има нужда от сериозен прочит. С ръководството на БЕХ няколко срещи по повод точно цените. Дали имат основание да кажат, че те не управляват своите дружества - така звучаха и при нас. Отношенията - колко блока да работят, минават през Министерството на икономиката.

ЗА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА НА COVID-19 И ВАКСИНИТЕ

Джейхан Ибрямов, ДПС:

80% от хората в страната ще се сблъскат с четвъртата вълна, но няма да бъдат ваксинирани. Какви са мерките на правителството? Има ли кризисен щаб?

Стефан Янев, служебен премиер:

Кризата и разпространението на вируса имат основание да ни притесняват. Ежедневно се увеличава броят заразени. Може би вървим към поредна вълна. За ваксинацията - ваксини има за всички. Така наречените мотивационни кампании не дават резултат за повече между 12 и 20 000 души на ден. Трябва да отчитаме и реалната статистика колко хора са преболедували и нямат мотивация да се ваксинират. МЗ изготви план за всички аспекти на подобна криза. Подготовката болниците да приемат повече пациенти, за наличие на медикаменти, ръководството на МЗ сме поканени утре при президента именно за този план. Няколко пъти министър Кацаров имаше желание да покаже основните аспекти - готовността на отделни болници. Има доста лекарства, които са ниво проучване.

Джейхан Ибрямов, ДПС:

Разбирам, че има изготвен план. Според нас е важно да намерим мотивационната и информационна кампания да накараме обществото да се ваксинира. Преди да започне учебната година - редица изследвания показват, че дистанционното обучение не се отразява добре на децата.

Стефан Янев, служебен премиер:

Съгласен съм, че кампанията трябва да е повсеместна и съвместна. Съгласен съм и, че онлайн обучението не е добър атестат за тяхното бъдещо развитие като хармонични личности. Опитахме се да мислим и през стимулите, каквито в други държави се дават. Сложният баланс в мерките е между забраните за влизане в страната и в същото време грижата за гражданите. Мислехме за мотивационно подпомагане с някакви ваучери за тези, които се ваксинират. Служебното правителство трудно борави с бюджета. При коригиране за бюджета може да се помисли за такова перо.

Костадин Ангелов, ГЕРБ:

Намираме се в нова вълна. Броят на хоспитализираните наближава 1000 души. България още се намира в зелена зона. Министърът издава заповед в противовес на плана: трябва да има ограничения на събиранията. Тези хипотези отсъстват. Защо при приет план за справяне с пандемията, правителството не заложи мерки, които кореспондират с ниво 1? Кой управлява здравната криза?

Стефан Янев, служебен премиер:

Здравната криза трябва да се управлява от здравния министър. Управлението на кризата трябва да бъде в ръцете на медиците. За хората най-широко разпространеното мислене е, че този летен сезон ще бъде като миналия. До края на август тенденцията е за влошаване на ситуацията. Неслучайно министър Кацаров говори за оранжева зона. Тези мерки ще бъдат взети от това ръководство. От гледна точка на имунизацията стана въпрос - нагласите на българските граждани са такива. През септември с този нисък темп на ваксинация, ефектът може да бъде сериозен за населението.

Костадин Ангелов, ГЕРБ:

Не чух какво прави правителството и министъра, за да не стигнем до оранжевата зона. Здравната система е по бели гащи. В Бургас болниците не искат да приемат болни от ковид - заради глупавата методика - лекарите да ходят с хронометър на работа. В понеделник има анонсиран протест на спешни медици, защото не са си получили възнагражденията. Имаме дълбока криза с медиците. Съжалявам, че вие трябва да се червите тук, защото здравният министър го няма. Той е в отпуск, на море. Няма как да одобрите такова дезертьорство.

Стефан Янев, служебен премиер:

Управлението на кризата в момента фокусира вниманието точно върху медиците. Кой къде се намира и как управлява кризата не искам да коментирам. Нека оставим личния живот на хората.

ЗА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

Пламен Данаилов, ИТН:

След предоставянето на Плана за възстановяване и устойчивост тук - направихте ли промени? Каква е готовността за представянето на готов вариант?

Атанас Пеканов, вицепремиер по еврофондовете:

След обсъждането взехме предвид всички ваши становища. По някои от тях работим. По някои други - няма как. Идеи за нови проекти - няма как да бъдат включени в Плана. Защото са необходими 3 месеца. Проведохме среща със земеделския бранш, успяхме да намерим 170 милиона. Има два отворени въпроса - бъдещето на въглищните региони и на върховенството на закона. Средствата не са застрашени. Да, получаваме нови становища. Тече оптимизация на картината.

Пламен Данаилов, ИТН:

Тези 170 милиона единствената промяна ли са? Заделените пари за бизнеса - там направихте ли промени? Тези 13% ще влязат или не тази година?

Атанас Пеканов, вицепремиер по еврофондовете:

Тези 170 милиона са буфер, които бяха в рамките на бюджета. Ние не знаем точната сума, която ще получим. Смятам, че ако успеем да изпратим Плана септември - тази година няма да има застрашаване. Парите по Плана трябва да дойдат тази година.

Станислав Анастасов, ДПС:

Каква работа е свършена по следващата многогодишна финансова рамка?

Атанас Пеканов, вицепремиер по еврофондовете:

Има нови версии на оперативните програми. Процесът тече. В три региона ще бъдат съсредоточени 1,3 милиона евро, но защитаваме позицията и някои от прилежащите региони може да бъдат включени. Отворен е въпросът и за средствата за Югозопадния регион, защото София е част от този регион. Той изглежда по-богат, но не е така. Може би е време София да се извади от тази стъпка. Югозападният регион ще получи малко ресурс. Опитваме се да защитим достатъчно средства за останалите част извън София.

Станислав Анастасов, ДПС:

Надявам се да виждате виждате синергията между многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване и устойчивост и хоризонталните програми на ЕС.

Атанас Пеканов, вицепремиер по еврофондовете:

Всеки проект от Плана за възстановяване е бил обсъден така, че да се избегне повтаряемост. Планът върви по линията на зеления преход.

ЗА МЕРКИТЕ И ПАНДЕМИЯТА

Александър Симидчиев, "Демократична България":

Към червената зона сме. Голяма част от хората се притесняват от предстоящите локдауни във връзка с червената зона. Интегрирането в плана на социални и икономически мерки - какви са предвидени?

Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика:

Мерките, които се планират и прилагат, са предвидени в Плана. Всички мерки с изключение на 60 на 40 ще бъдат приложени на четвърти етап от здравния план. При спад от оборота ще се прилага 60 на 40. Предлагаме и нова мярка - 75 на 0 при затворени бизнеси. Очакваме одобрение от ЕК за ОП РЧР, от където ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб". Ще продължим и патронажната грижа за възрастни хора. Продължаваме мярката и за подпомагане на родители с деца до 14 години при затваряне на училищата.

Александър Симидчиев, "Демократична България":

Ваксините спасяват живот. Нека като ходим по районите си да призоваваме хората да се ваксинират.

Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика:

Личният пример на всеки е в подкрепа българските граждани да се ваксинират. Призовавам медиците, които не са се ваксинирали, да го направят. Те могат да обяснят ползите от ваксината. Отправям призив и към хората, които работят на места с голям човекопоток да се ваксинират.

ЗА ЦЕНАТА НА ВОДАТА

Крум Дончев, БСП:

Остарялата водопроводна мрежа се явява сериозен проблем. Смятате ли за адекватен посоченият подход за ценообразуване? Не трябва ли първо да има рехабилитация на мрежата?

Стефан Янев, служебен премиер:

Важен въпрос, който касае цялата страна. Не само от социална гледна точка. Решението е комплексно. Има отношение КЕВР, ВиК холдинга и съответните общини. Тези отношения варират във всеки регион. Има общ знаменател - решенията изискват доста сериозни инвестиции. Целият механизъм трябва да бъде прегледан - да не се налага гражданите да плащат недобри управленски решения.

ЗА ОТКРИТИТЕ НАРУШЕНИЯ ОТ КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"

Мария Капон, ИБГНИ:

Кои са нарушенията, които видяхте в кабинета "Борисов 3"?

Стефан Янев, служебен премиер:

Нарушенията са свързани преди всичко с пари, които са насочвани в обрасти, където не е ясно тяхното прозрачно и ефективно харчене. Ремонтите на язовирите са достатъчни примери. Давани са авансови пари за бъдещи дейности, а за текущи нужди пари няма.

Мария Капон, ИБГНИ:

Става ясно, че пътят на парите е пътят на мафията. Колко от преписките са предадени на прокуратурата?

Стефан Янев, служебен премиер:

Вчера сме предали материали. Очаквам анализа на всички министерства да бъде готов до утре. Само в едно перо по темата строителство и пътища над 60 сигнала са подадени. В понеделник ще имаме повече яснота. Където е можело, сме променили действията на постановления на МС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН издаде първите 10 свидетелства за ваксиниран персонал в училищата
МОН издаде първите 10 свидетелства за ваксиниран персонал в училищата
Парламентът почете с едноминутно мълчание жертвите на пожара край Петрово
Парламентът почете с едноминутно мълчание жертвите на пожара край Петрово