НОВИНИ

Националният оперативен щаб спира ежедневните брифинги, но ще работи до 31 декември

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:01, 04.06.2020 (обновена)
6518
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Ограниченията заради коронавируса у нас вероятно ще отпаднат на 15 юни. Носенето на маски на закрито ще е препоръчително. Засега не се предвижда отпадане на 14-дневната карантина за влизащите в България от 8-те рискови държави в ЕС. Ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб вече няма да се провеждат.

Националният оперативен щаб няма да представя данни за разпространението на коронавируса в 8 сутринта, но ще продължи да работи до края на годината. Това каза премиерът Бойко Борисов.

100 дни след създаването на оперативния щаб за коронавируса премиерът Борисов направи равносметка.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията - даде възможност да си подготвим болниците, облеклата, лекарствата.

Според Борисов е болните у нс са лекувани в с най-сполучливата терапия в света от самото начало.

Бойко Борисов - министър-председател: Не искам да си придавам важност и да си приписвам заслуги, но това което направихме беше чудо. И никой друг колега.

След равносметката премиерът обяви краят на ежедневните изявления на щаба.

Бойко Борисов - министър-председател: Някакси това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство. Повтарям трябва да се научим да живеем с този вирус. Той не е утихнал. Искаме чисто психологически да се върнем към нормалния начин на живот.

Следващите стъпки към нормалния начин на живот се очаква в средата на месеца.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Всички мерки разпоредени в заповедите на министъра да отпаднат, като остане универсалната препоръка за хигиена, дезинфекция, спазване на отстоянията и за хора които а с клиника носене на маска.

Бойко Борисов - министър-председател: Всеки може пожелание да носи маска.Този, който е по-страхлив да си носи маска.

Премиерът предупреди, че вирусът не е утихнал, трябва да се научим да живеем с него, но искаме максимално бързо да се върнем към нормалния живот, икономиката да тръгне, а и да мислим за психичното здраве.

Дистанцията и дезинфекцията са категорично доказани в борбата срещу COVID-19. Те трябва да продължат да се спазват. Нека продължим да си мием ръцете и след 15 юни. Който иска, нека да носи маска на закрито. Трябва да се пазим, няма ваксина, няма лекарство, заяви
Борисов.

Засега не смятаме да сваляме 14-дневната картина за пристигащите от трети страни, допълни още той.

От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни, посочи Борисов.

Премиерът отбеляза, че не трябва да се допуска грешката от съседна Северна Македония, която в последните дни изпусна контрола и случаите на новозаразени рязко се покачиха.

Проф. Мутафчийски отчете последните данни за разпространението на коронавируса у нас:

За последното денонощие 25 са новозаразените лица от изследвани 1174 души. В болници са 7. Активните области са 8.

Общо 2585 са установените досега болни от коронавирус. Увеличението е с 1% в сравнение с вчерашния ден. Починал е един мъж от Благоевград на 68 години. Общият брой на починалите е 147 души.

Активните случаи са 1116. 8 от тях са в София, амбулаторни - 6. В Пазарджик - 7, Ямбол - 3, Сливен - 2, Разград - 2. Видин, Пловдив и Русе по 1 заразен.

Има един нов случай на дете на 17 години в София.

Два нови случая на заразени медици с коронавирус - двама лекари в Пловдив и Сливен. Така общият брой на медиците става 270.

Излекувани са нови 116 души. Излекуваните общо са 1322, т.е. 51% от общия брой на заболелите.

В болници се намират 141 пациента, от които 8 са в интензивни отделения.

По света: САЩ държат първенството по брой на заразени. За денонощието Бразилия води с 27 000 души.

Повишената бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се наблюдаваше пик на смъртността. За първи път тогава забелязахме над обичайните 3-5 случая, което се задържа дв седмици. В седмицата 20-26 април достигнахме най-голяма заболеваемост - 433 души.

В края на брифинга Националният оперативен щаб благодари на всички колеги, които са работили усърдно в борбата срещу коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Михайлова: Зрелостниците успешно завършиха, защото и БНТ помогна
Таня Михайлова: Зрелостниците успешно завършиха, защото и БНТ помогна
Д-р Мирослав Ненков: Системата се справи доста добре с коронавируса
Д-р Мирослав Ненков: Системата се справи доста добре с коронавируса