НОВИНИ

Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за кандидат-премиер

живо коментар бойко борисов актуални теми
bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 05.12.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов, който е на посещение в Стара Загора, обясни пред журналисти защо се е спрял на кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер.

"От политиците аз съм безспорна фигура, най-успешната, най-доказаната. Само че в момента политическата класа е в такава ситуация, че една по една всички партии изпадат в изолация - едните по едни закони в парламента - Украйна, въоръжение, еврозона - сме, да речем "евроатлантическа коалиция". По други теми - социални - се разминаваме", каза Борисов.

Заяви, че сутринта е имал дълги разговори с парламентарната група, като е имало два варианта за кандидатура - чисто партийна кандидатура - независимо дали е Борисов, Томислав Дончев или Десислава Атанасова, което е щяло да се приеме като "бламиране на първия мандат".

Вторият вариант е, за да има редовно правителство. "Държим на политическата система да излъчи свое редовно правителство, за да решава всички въпроси и да носи отговорност", каза Борисов. Според него третият мандат е доста рискован.

"Заради това - аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против. Но ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, по-правилното за изход от тази перманентна политическа криза. Защото и след март да има избори, ситуацията ще е същата. Мога да се обзаложа и че ще има и през май. Затова предприехме варианта - една безспорно гражданска, далече от нас, далече и от другите предполагам, доказан, умен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, доказан като образование, знание и умения, връх в своята кариера. Той се съгласи. Това е начинът да привлечем действително успели, умни, образовани хора да подпомогнат политическата класа", каза лидерът на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско
Националите ни по бокс научиха имената на съперниците си на галавечерта в Свиленград
Националите ни по бокс научиха имената на съперниците си на галавечерта в Свиленград