НОВИНИ

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще проведе консултации с "Има такъв народ"

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:27, 17.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
корнелия нинова бсп подкрепи правителство герб проведе консултации такъв народ
Слушай новината

При предлагане на правителство с мандата на ГЕРБ, парламентарната група на БСП ще гласува против. С "Има такъв народ" ще се проведат консултации. БСП, при определени условия, ще подкрепи правителство, издигнато от тях, но без да участва в него. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след проведения днес Национален съвет на партията.

"БСП ще даде подкрепа при следните условия: Бързи и последователни действия за намаляване на пандемията, борба с корупцията, възстановяване на парламентаризма, обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС, изменение в изборното законодателство", отбеляза Корнелия Нинова.

По думите ѝ, ако партията, която предлага правителство и кабинет, смята да осъществява действия, които противоречат на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на "БСП за България". Ако БСП получи мандат - Националният съвет ще вземе решение", категорична бе Нинова.

Не беше поставен и повдигнат въпрос за свикване на Конгрес на БСП, такъв няма да се проведе, допълни Нинова.

Корнелия Нинова добави, че Националният съвет е изразил позиция за подкрепа за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

"Формираме работна група от 5 човека, които да започнат разговори с президента и вицепрезидента за формулата за явяването им. Предстои да се одобри обхватът на тези политики. Отчетохме като обща грешка, че не издигнахме по-рано кандидатурата на Румен Радев", отбеляза Нинова.

По думите ѝ Националният съвет е решил до 30 април да се направят анализи на местните структури, до 15 май да има обобщение и да се изготви план за действие.

Корнелия Нинова коментира напрежението пред сградата на БСП с искане за оставката ѝ така:

"Вчера изпълнителното бюро на БСП проведе среща с младежкото обединение, така че тези младежи бяха от Перник днес на "Позитано".

"Всеки има право да изразява мнението си и да ми иска оставката, не съм се извинявала на никого", каза още Корнелия Нинова.

Ирена Анастасова: Няма да бъде поискана оставката на Корнелия Нинова

На пленума стана ясно, че БСП ще подкрепи за втори мандат президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Решението бе подкрепено със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Още в началото на годината, през февруари, президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова дадоха заявка за втори мандат. Тогава БСП замълча. Мотивът на Корнелия Нинова беше да изчака резултатите от парламентарните избори.

Националният съвет на БСП заседава на "Позитано" 20. Заседанието се проведе присъствено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необикновеният живот на принц Филип
Необикновеният живот на принц Филип
Светът се сбогува с херцога на Единбург принц Филип
Светът се сбогува с херцога на Единбург принц Филип