НОВИНИ

Министър Ангелов: Очертава се намаляване на новозаболелите у нас с 9,8%, няма нужда от затягане на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 04.08.2020
5324
Чете се за: 02:00 мин.
Още

Към настоящия момент мерките, които са в България, са абсолютно достатъчни, те са т. нар. "меки мерки", няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България.

Очертава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8% сравнено с предходните две седмици.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който даде пресконференция заедно с представители на експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Наблюдава се увеличаване на дела на заболелите във възрастовата група от 15 до 29 години. През месец май са били 10%, през месец юни - 16%, през юли те са 25%.

В момента в България общият брой на заразените е 12 159, 823 от тях са в лечебни заведения, 43 са в интензивните структури. От общия брой медиците са 712 човека, или 5,85% от всички заразени българи. От тях 248 са лекарите, 240 са медицинските сестри, 113 са санитарите, 2-ма са здравните инспектори, 12 фелдшери.

Излекуваните до момента са 6684. Починалите са 404.

Според министър Ангелов към настоящия момент се наблюдава проблем, който е контролиран. Той уточни, че това е свързано с разпространението на заразата в два дома за възрастни хора - единият в град Русе, другият в град Варна.

Той обяви, че към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система. "Ако на ден имаме под 150 случая с коронавирус, на територията на страната ще са разкрити 2499 легла за лечение, от които 2102 за пациенти, които имат нужда от консервативно лечение и 397 за дихателна реанимация. Ако на ден имаме от 150 до 300 случая на коронавирус, ще имаме 2832 легла, от тях 2435 за консервативно лечение и още 397 легла за дихателна реанимация", обясни здравният министър.

При увеличаване на случаите над 350 заразени на ден, има готовност за разкриването на 8415 легла общо, от които 7307 за консервативно лечение и 1108 за дихателна реанимация.

Министърът допълни още, че в София интензивните легла са над 200, а консервативните могат непрекъснато да се увеличават.

„Болниците, които работят активно в тази посока, са: ВМА, „Пирогов“, „Инфекциозна болница“, „Александровска“, „Окръжна болница“. В „София мед“ също трябва да разкрият 10 или 15 легла за пациенти, които не се нуждаят от дихателна реанимация. В „Александровска“ в момента има 6 пациента, които са на апарати. В момента ще бъде дооборудвано, за да станат 11. Болницата е съсредоточена върху пациенти, които са само за дихателна реанимация“, информира още Ангелов.

В отговор на въпрос, министърът каза, че е било закрито COVID-отделението в Добрич, защото там единственият инфекционист е напуснал и е започнал работа в психиатрична клиника.

По отношение на консумативите, министър Ангелов заяви, че имаме хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца и половина, специализирани гащеризони - за 9 месеца, ръкавици - за месец и половина, калцуни също за месец и половина, шлемове и предпазни очила - за 6 месеца и половина, спирт за почти 4 месеца и дезинфектанти за 3 месеца.

Най-ниското количество е на калцуни и на ръкавици. В момента Министерството на здравеопазването полага всички усилия за увеличаване на наличностите по тези два параграфа, категоричен беше министърът.

"Много от учените в целия свят сгрешиха. Това заболяване все още крие много неизвестности. Наблюдаваме различни тенденции. Очаквахме лятото то да изчезне, само че то не изчезва. Ние не знаем какви още неизвестни крие този вирус. В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване, наблюдаваме подмладяване на новозаболелите, каза още министър Ангелов.

Той отново напомни да се мисли за действащите мерки и да не се нарушават, защото те са единствено ефективните.

Вижте целия брифинг във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неиндефициран играч с COVID-19 провали контролата между Марсилия и Монпелие
Неиндефициран играч с COVID-19 провали контролата между Марсилия и Монпелие
Откриха цигари в тайници на микробус на "Дунав мост" при Русе
Откриха цигари в тайници на микробус на "Дунав мост" при Русе