НОВИНИ

Прокуратурата с подробности за разследването за "полицейски чадър" при катастрофата на "Околовръстното шосе"

bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 07.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаите, съпътствали автомобила на Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, са пътували непосредствено след неговия автомобил до района на катастрофата.

На запис от камери се вижда как в района на катастрофата полицейската кола дава на заден ход. След подаден сигнал на телефон 112 за тежкото произшествие, въпросният патрул първи се връща на мястото на катастрофата като най-близък патрул в района.

Според показания на Димитър Любенов, преди да се качи зад волана, той е дал на полицаите 200 лева, за да го съпроводят. От прокуратурата на този етап не могат да потвърдят това.

Софийска градска прокуратура обясни действията на прокуратурата относно разследването на предполагаем "полицейски чадър" над причинителя на катастрофата на "Околовръстното шосе" Димитър Любенов, при която загина френски гражданин, а тежко пострада съпругата му.

Брифингът беше в отговор на обвниненията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че прокуратурата е отказала задържането на служители на реда, свързани с катастрофата.

Демерджиев: Прокуратурата отказа да задържи двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстно в София

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова отрече обвиненията на вътрешния министър и подчерта, че образуваното разследване срещу полицейските служители е инициирано от държавното обвинение, което се е самосезирало след публикации в медиите и се е обърнало към отдел "Вътрешна сигурност" на МВР.

Наблюдаващ прокурор е прегледал записите от камерите заедно с колегите си от МВР. На тях се вижда движението на полицейската кола, но не се разпознават хората, които са в нея.

"В случая прокурора е преценил, че няма как да вземе мярка задържане за 72 часа, защото няма как да повдигне обвинение на база само видяното от записите, без докладна на МВР и без GPS", каза Кирилова.

От "Вътрешна сигурност" предложили да изпратят доклад с GPS данни, чрез които да идентифицират служителите на реда. След получаването на доклада са изпратени следователи за последващи действия.

"Крайно е неприятно, ставаме жалки сигурно в очите на хората и медиите с тези прехвърляния на отговорност между институциите. Защо да ги крием ние полицаите", попита Кирилова.

Катастрофата на Околовръстното: Има ли "полицейски чадър" над обвиняемия Димитър Любенов?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Янакиев стартира с победа на турнир в София
Димитър Янакиев стартира с победа на турнир в София
Франк Рибери спира с футбола?
Франк Рибери спира с футбола?