НОВИНИ

Олимпийският огън пламна на бляскава церемония в Токио (Снимки)

олимпийският огън пламна бляскава церемония токио снимки
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 23.07.2021
7520
Чете се за: 04:57 мин.
Новини
Слушай новината

Императорът на Япония Нарухито обяви ХХХІІ Летни олимпийски игри за открити. На бляскава церемония олимпийският огън беше възпламенен като символ на спортния дух и сбъднатите мечти през следващите 16 дни.

Жертвеникът беше запален от японската тенисистка Наоми Осака.

„Обединени от емоцията“. Това е мотото, под което премина церемонията. Обновеният девиз на Олимпийските игри „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“ също беше вплетен в атрактивната сценография.

Вижте повече подробности в прякото включване на Калин Гугов:

Организаторите на церемонията по откриването отдадоха и почит на жертвите от пандемията, както и на медиците, които в последните година и половина се бориха с коварния вирус.

Бляскавото събитие на Олимпийския стадион в Токио започна по традиция с обратното броене. Президентът на МОК Томас Бах, императорът на Япония Нарухито, френският президент Еманюел Макрон, първата дама на САЩ Джил Байдън, както и служебният министър на спорта Андрей Кузманов бяха сред официалните лица на съоръжението.

"Парадът на нациите" стартира около 40 минути след началото на церемонията. Тимът на Гърция излезе пръв на стадиона, като знак на почит към родината на Олимпийските игри. След това всички делегации преминаха през стадиона по азбучен ред, но по азбуката на страната-домакин.

Малко повече от два часа след старта на церемонията и българската делегация навлезе в стадиона за своя олимпийски парад. Знаменосци на българския тим бяха Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала, и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който в последните години бележи огромен прогрес като спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже и две европейски титли за юноши.

Руският отбор също премина през стадиона ще се състезава под флаг с петте олимпийски кръга - знамето на МОК. По време на церемониите за награждаване няма да се чува и руският химн, заради големия допинг скандал, който започна през 2014 година. Именно затова делегацията ще се нарича "Руски олимпийски комитет".

Организаторите бяха предвидили и малко по-забавна част, в която актьорите се превъплътиха дори в журналисти. Един от най-атрактивните моменти беше в последния сегмент от събитието. Изключително впечатляващо емблемата на Олимпийските игри се издигна във въздуха над стадиона, а 1824 дрона оформиха светещо земно кълбо.

Благодарение на композитора Ханс Цимер в Токио прозвуча под нов аранжимент емблематичната песен на Джон Ленън и Йоко Оно „Imagine” ("Представи си").

Президентът на МОК Томас Бах се обърна с надежда към всички олимпийци: "Днес е момент на надежда – да, много е различно от това, което си представяхме, защото най-накрая всички сме заедно – спортисти от 205 национални комитета, живеещи в едно Олимпийско село. Това е послание за солидарност, за мир и за устойчивост. Голямо благодаря на целия японски народ!“

В кулминационния момент лицето на спортния живот в Япония Наоми Осака запали жертвеника.

Олимпиадата в японската столица бе поставена под натиск от местното население, което изрази нежеланието си относно провеждането на Игрите заради пандемията от коронавирус.

Огромните ни надежди са свързани с 42 спортисти в 14 вида спорт, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

Две нови предавания за Олимпийски игри Токио 2020 по БНТ

Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японците протестират срещу Игрите и по време на церемонията (Видео)
Японците протестират срещу Игрите и по време на церемонията (Видео)
"Демократична България" след консултациите при Радев: Имаме волята да дадем принос за излъчване на правителство
"Демократична България" след консултациите при Радев: Имаме волята да дадем принос за излъчване на правителство