НОВИНИ

Националният съвет на БСП: Ще положим усилия за съставяне на правителство

националният съвет бсп положим усилия съставяне правителство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 25.07.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на БСП заседава заедно с коалиционните си партньори днес. Основните теми на пленума бяха резултатите от изборите, както и действията на левицата при евентуално връчване на мандат.

Лидерът на БСП заяви, че най-важното решение днес е, че Националният съвет със 120 гласа "за" и 1 против се обявяват, че искат сигурност и стабилност и ще положат усилия за съставяне на кабинет, за да продължи пълното разграждане на досегашния модел на управление.

Обяви се за реформа в здравеопазване, така че то да стане безплатно. Образование, възстановяване на икономиката и съдебна реформа.

Нинова заяви, че са "за" приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз, но без компромиси от българска страна.

Експертна група на левицата ще води разговори с експертните групи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От БСП ще настояват за споразумение за подкрепа, но решението за такава ще бъде окончателно взето от Националния съвет, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството.

Корнелия Нинова каза, че са "за" закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

В дневния ред не бе включена точка за обсъждане на оставката ѝ.

Пленумът заседава ден след консултациите с "Има такъв народ". След разговорите вчера стана ясно, че двете страни имат достатъчно общи приоритети, въпреки разминавания за данъчната политика и актуализация на пенсиите.

БСП след срещата с ИТН: Разговорите продължават

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево до края на деня, повишението на температурите ще продължи
Слънчево до края на деня, повишението на температурите ще продължи
Дебютантът Левтеров отпадна в сериите на 100 метра гръб
Дебютантът Левтеров отпадна в сериите на 100 метра гръб