НОВИНИ

Избори 2022: ГЕРБ печели вота, 7 партии влизат в парламента

избори 2022 новини резултати коментари бнт октомври
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 02.10.2022 (обновена)
33033
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Коалицията ГЕРБ-СДС печели днешния вот, сочат данните от 100% паралелно преброяване на социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп Интернешънъл".

"Продължаваме промяната" заема второто място. ДПС са трети при данните и на двете агенции. В парламента влизат 7 партии, включително "Български възход". "Има такъв народ" изпада под чертата. Вижте точните данни на двете агенции по-долу.

При 100% паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 23.5%, "Продължаваме промяната" са с 19.5%, ДПС получават 15.2%.

"Възраждане" са четвърти с 10%, БСП получават 8.9 на сто, "Демократична България" - 7.0%, "Български възход" са над чертата с 4.7%, а "Има такъв народ" са под 4-процентовата бариера с 3.8%, показват данните на "Галъп".

При 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25.1%, "Продължаваме промяната" са с 18.9%, ДПС получават 14.8%.

"Възраждане" са четвърти с 9.9%, БСП получават 9 на сто, "Демократична България" - 7.5%, "Български възход" са над чертата с 4.5%, а "Има такъв народ" под бариерата с 3.9%, показват данните на "Алфа рисърч".

Под чертата остават също "Изправи се България" и ВМРО.

Между 3 и 5% по-ниска е избирателната активност на тези избори в сравнение с вота през ноември 2021 г. Според социолозите около 150 000 души по-малко са излезли да гласуват днес.

Боряна Димитрова и Кънчо Стойчев: От 3 до 5% по-ниска е избирателната активност спрямо ноември 2021

Не закъсняха и политическите реакции - някои от партиите бяха кратки в изявленията си, други пък изобщо не коментираха резултата.

От ГЕРБ бяха лаконични - Томислав Дончев посъветва колегите си политици "преди да говорят - да мислят". Десислава Атанасова заяви, че ще коментират вота след като станат ясни окончателните резултати.

"Продължаваме промяната" категорично заявиха, че няма да се коалират нито с ГЕРБ, нито с ДПС. В студиото на БНТ съпредседателят на партията Асен Василев коментира, че този отказ не означава, че 48-ият парламент няма да успее да излъчи правителство.

"Очевидно българските гласоподаватели им гласуваха доверие и ги поставиха на първо и трето място и те трябва да управляват", каза Василев.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че партията му ще трябва да преговаря с хора, "които не взимат решенията си сами", без да уточни конкретни имена.

"Демократична България" също ще коментират вота подробно, след като излязат окончателните резултати, написа съпредседателят на коалицията Христо Иванов във Фейсбук. Иванов обаче изрази съжаление, че "партиите на промяната са пропуснали възможността за навременно обединение".

Удовлетворен от резултата е Стефан Янев, чиято партия "Български възход" се очертава като новата формация в Народното събрание.

БСП и "Има такъв народ" не излязоха с коментар във вечерта на вота.

Какво е разпределението на мандатите в 48-ото НС според първите прогнозни резултати?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания съобщи, че е спряло изтичането на газ и от "Северен поток 1"
Дания съобщи, че е спряло изтичането на газ и от "Северен поток 1"
Пропуск в закона: В чужбина може да се гласува повече от един път
Пропуск в закона: В чужбина може да се гласува повече от един път