НОВИНИ

Пестелива победа за Италия, но и Уелс продължава напред

живо пестелива победа италия уелс продължава напред
bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 20.06.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Италия победи с 1:0 Уелс в последния мач от Група А на Евро 2020, но въпреки това „драконите“ се класираха за плейофната фаза.

Тимът на Роберто Манчини вече си беше осигурил класиране за 1/8-финалите на шампионата, докато уелсците чакаха развитието на другия мач в потока. Швейцария победи Турция с 3:1, като много вероятно е като трети отбор с най-добри показатели напред да продължат именно „кръстоносците“.

Единственото попадение в срещата, която се игра на стадион „Олимпико“ в Рим дойде в края на първото полувреме, като точен за домакините беше полузащитникът на Аталанта Матео Песина. Крайният изход беше предрешен и от червения картон, който Етан Ампаду получи в 55-ата минута.

С успеха срещу Уелс италианците изравниха рекорда си от 30 поредни мача без поражение.

Треньорът на Италия Роберто Манчини даде почивка на много голяма част от титулярните си играчи, които донесоха първите два успеха с 3:0 над Швейцария и Турция.

Съставът на „Скуадра адзура“ беше по-добрият тим на терена през целия двубой. В 12-ата минута Андреа Белоти се оказа на добра позиция в наказателното поле, но не успя да достигне и да засече дългото подаване към него от страна на Алесандро Бастони.

В 24-ата минута Федерико Бернардески изведе Федерико Киеза, но ударът му мина почти успоредно на голлинията на съперниковата врата. Веднага след това последва отговора на играчите от Уелс, но Крис Гънтър стреля с глава малко над напречната греда.

Последва нова опасност пред вратата на гостите. Федерико Киеза отправи диагонален удар в 30-ата минута, но Етан Ампаду изчисти топката в корнер.

Италия поведе в резултата в края на първото полувреме. В 39-ата минута след остро центриране от фаул на Марко Верати, Матео Песина продължи топката, за да се оплете в мрежата зад гърба на Дани Уорд за 1:0.

В 53-ата минута Федерико Бернардески уцели страничната греда след мощен удар от фаул.

Отборът на Уелс усложни ситуацията си изключително много в 56-ата минута. Етан Ампаду получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Федерико Бернардески. Играчът, който е собственост на Челси, се превърна в най-младия футболист (20 години и 279 дни), изгонен директно на европейски футболни финали.

Отборът на Италия продължи да доминира. В 65-ата минута след много добра атака отдясно по фланга, Андреа Белоти стреля точно, но стражът Дани Уорд се намеси с вещина.

Домакините продължиха да атакуват до самия край на мача, в заключителните мигове Андреа Белоти можеше да увеличи преднината на тима, но вратарят на Уелс не позволи това да се случи.

Стартови състави:

Италия: Донарума, Верати, Жоржиньо, Белоти, Песина, Емерсон, Киеза, Бонучи, Бернардески, Бастони, Толой

Треньор: Роберто Манчини

Уелс: Уорд, Гънтър, Уилямс, Родон, Алън, Рамзи, Бейл, Робъртс, Ампаду, Морел, Джеймс

Треньор: Роб Пейдж

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария надигра Турция, но ще почака за място на 1/8 финалите
Швейцария надигра Турция, но ще почака за място на 1/8 финалите
44 хиляди мълнии и вятър със скорост 137 км във Франция
44 хиляди мълнии и вятър със скорост 137 км във Франция