НОВИНИ

Светът се сбогува с херцога на Единбург принц Филип

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 17.04.2021
15402
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип. Той беше погребан в параклиса "Сейнт Джордж", в замъка "Уиндзор". В процесията се включиха четирите им деца с Елизабет Втора, както и внуците им Уилям и Хари.

30 души изпратиха принц Филип в последния му път, за да бъдат спазени ограниченията срещу коронавируса в Обединеното кралство.

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99 години. Траурната церемония се проведе при строги противоепидемични мерки и в тесен семеен кръг.

Тя започна в Четириъгълника на замъка Уиндзор. След пристигането на гостите траурната процесия с ковчега на принц Филип потегли към параклиса "Сейнт Джордж".

Принц Филип - роднина на четирима български владетели (СНИМКИ)

В 17.00 ч. херцогът на Единбург беше почетен с едноминутно мълчание.

След като ковчегът, обвит с личния флаг на херцога, венец върху него, сабята му и шапката му от военноморския флот, беше донесен в параклиса, започна траурната служба.

Необикновеният живот на принц Филип

Това погребение е необичайно, коментира журналистката от БиБиСи Красимира Хендри. Принц Филип беше известен с дълбоката си прямост и соленото си чувство за хумор, с желанието си всичко да се случва без абсолютно никаква помпозност. В това число, още приживе бе обявил, че не желае никакви изключения, когато е изпратен в последния му път.

Днес церемонията протече не само спрямо неговите изисквания, но и според изискванията за социално дистанциране във Великобритания. Мястото за отдаване на почит към паметта на принца бе встрани от централния входа към Уиндзор, за да се избегне струпването на много хора.

Решението кой да бъде поканен на церемонията е взето лично от кралица Елизабет Втора. Тя е трябвало да вземе много трудни решения кой ще присъства и кой не. Първоначално плановете за погребението на принц Филип са включвали 800 гости, а желанието на кралицата е било да бъдат включени всички клонове на огромното семейство на съпруга й.

На погребението присъстваха децата, внуците на принц Филип, техните съпрузи и съпруги, представители на фамилията Маунтбатън, както и гости от германския клон на семейното дърво на принца. Принц Хари също пристигна във Великобритания преди пет дни и веднага се е изолирал под карантина. От Бъкингамския дворец съобщиха още миналата седмица, че неговата съпруга Меган няма да присъства. Тя е бременна и е била посъветвана от лекаря си да не пътува.

Принц Хари и принц Уилям вървяха заедно, но не рамо до рамо на финалната процесия зад ковчега от частния параклис към параклиса "Сейнт Джордж". Между тях бе поставен Питър Филипс, първи внук на принц Филип и син на принцеса Ана.

Цялото погребение бе свързано със символика. Това бе церемониално погребение, но на личност с много висок военен ранг, затова днес присъстваха около 20 полка от всички клонове на Британските въоръжени сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще проведе консултации с "Има такъв народ"
Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще проведе консултации с "Има такъв народ"
Разкриха домашна оранжерия за марихуана в Пловдив
Разкриха домашна оранжерия за марихуана в Пловдив