НОВИНИ

Прокуратурата: Обвиняеми лица, "честни" политици и "свободни" журналисти – срещу правосъдието

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:52, 14.07.2020
9849
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Обвиняемите бизнесмени Васил Божков и Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти, за да саботират работата на правосъдната система на България.

Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор на България Иван Гешев - Сийка Милева.

"Свидетели сме как те полагат усилия, за да унищожат независимостта на разследващите органи, в опит да запазят заграбеното от народа. Предоставените от Спецпрокуратурата доказателства – как представителите на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти, действат в синхрон срещу правосъдната система, с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират безнаказаност", настоя тя.

"Нека всеки български гражданин направи своя информиран избор на чия страна да застане. Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, е – или да възродим държавата, или да се поддадем на натиск и да позволим грабежът да продължи. И занапред ще поддържаме прозрачност за всички елементи от нашата дейност. Прокуратурата ще продължи докрай борбата за справедливостта, няма да се откажем и да бъдем сплашени. От тук нататък, отговор дължат другите власти", посочи Милева.

"Наясно сме, че прокуратурата, като част от съдебната власт е длъжник на обществото в осигуряването на чувство за справедливост. Постигането на тази справедливост е и сред водещите приоритети на главния прокурор. В същото време, а и за съжаление, използвайки справедливите искания на протестиращите граждани – обвиняеми, формирали чувството на безнаказаност, използват протестите, за да попречат на работата на Прокуратурата да бъдат изправени на съд", продължи тя.

Милева бе категорична, че всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от силни независими и безпристрастни прокурори, готови да разследват лица, независимо от тяхното положение или влияние в обществото.

"Европейският съд по правата на човека подчертава, че в едно демократично общество както съдилищата, така и разследващите власти трябва да останат свободни от политически натиск. Днес прокуратурата е подложена на безпрецедентен, не само политически натиск, добави говорителят на обвинител №1 в държавата.

Според нея, когато главният прокурор Иван Гешев е встъпил в длъжност, в прокуратурата са били наясно с това, което ще се случи – с атаките към прокурорите, магистратите и техните семейства.

"Атаки от някои определени медии, а вече към тях и активно се включиха и политиците с призиви за законност и демокрация, без да кажат какво недемократично и незаконно прави прокуратурата. Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с политици и журналисти, за да защитят откраднатото от българския народ. Гражданите трябва да са наясно, че кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях милиони и милиарди левове", посочи Сийка Милева.

"Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще свършим работата си, като разследваме действащи управляващи членове на правителството и уличени в престъпления представители на администрацията на президента. Законодателят обаче е този, който трябва да създаде адекватно законодателство, в съответствие с добрите европейски практики за борба с организираната престъпност и корупция. Чакаме и отговор от президента на България как концепцията му за прокурорски рекет и мафия в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито пред обществото за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и последните дни. Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никого над закона", заключи тя.



















Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов към Гриша Ганчев: Ти винаги ще бъдеш Литекс!
Венци Стефанов към Гриша Ганчев: Ти винаги ще бъдеш Литекс!
Веселин Минев за Левски: Пренебрегват децата, за да вземат Бабатунде и майка му
Веселин Минев за Левски: Пренебрегват децата, за да вземат Бабатунде и майка му