НОВИНИ

Румен Радев пред Вьоса Османи-Садриу: Бъдещето на Косово е в Европейския съюз

живо румен радев вьоса османи садриу бъдещето косово европейския съюз
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 30.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу е на официално посещение у нас по покана на Румен Радев. Той заяви, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мирът на нашия регион.

"Когато преди 22 г. България се включи в мироопазващата операция в Косово бяха поставени три важни цели на нашия контингент. Първо, да задълбочава сътрудничеството с нашите съюзници и партньори. Второ, да изследва и се учи от опити на нашите нашите съюзници и партньори. И трето, да спомага на косовските сили за сигурност за тяхната подготовка и развитие. Днес, 22 години по-късно можем да кажем, че тези цели се изпълняват успешно. Гарантирам от името на българските Въоръжени сили, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността и стабилността и мирът на нашия регион. В това отношение българските Въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Република Косово и да стоят като щит към всякакви заплахи и чужди влияния към сигурността и стабилността в нашия регион", подчерта президентът Румен Радев.

"Нашата част на Европа е била свидетел на значими промени през последния четвърт век. В най-тежките времена от нашата история България винаги е била до нас", заяви косовският президент Вьоса Османи-Садриу.

По думите ѝ много български военнослужещи все още служат в Косово и от 1999 година броят на български войници, допринесли за създаването и поддържането на мира в косовския регион, е 1600. Вьоса Османи-Садриу изтъкна, че независимостта на Косово е факт благодарение на България.

Според нея мирът в Европа е отново застрашен. Вьоса Османи-Садриу пожела косовската и българската армия да работят заедно като част от най-силния военен алианс в света - НАТО, за да допринесат за създаването на мир и сигурност, където и когато е необходимо.

Президентът Радев отбеляза още, че страната ни подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна, демократична и многоетническа държава. И подкрепата на тези усилия продължава неизменно от признаването на независимостта на Косово от нашата страна още през 2008 година.

Двамата държавни глави са обсъдили европейската перспектива пред Косово.

"За нас бъдещето на Косово е в Европейския съюз. Приветстваме усилията на държавното ръководство на обществеността в Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължаване на реформите, за укрепване на държавните институции, за съдебна реформа, за борбата с престъпността и корупцията като ключови за бъдещото членство в ЕС", подчерта още Румен Радев.

Изявления на двамата президенти гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

По покана на Румен Радев на официално посещение у нас е президентът на Косово

Вьоса Османи-Садриу пристигна днес на официално посещение в България по покана на Румен Радев. Официалната церемония по посрещането се проведе на площад "Свети Александър Невски". На "Дондуков" 2 двамата президенти проведоха среща на "четири очи", след което се включиха в пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.

В Гербовата зала беше връчен президентският медал на българските военнослужещи от президента на Косово. Вьоса Османи-Садриу отличи с почетния медал военнослужещите с принос към мира и сигурността, като част от мисията на Международните сили за сигурност в Косово от 2000 година. Почетния знак получи участвалият в мисията на КФОР като командир на съвместното командване на силите генерал-майор Валери Солов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирването на рибарите край Бургас: Спасителните екипи тръгват по нова следа
Издирването на рибарите край Бургас: Спасителните екипи тръгват по нова следа
Мъри: Футболистите трябва да защитят мястото си в Левски със себераздаване срещу Лудогорец
Мъри: Футболистите трябва да защитят мястото си в Левски със себераздаване срещу Лудогорец