НОВИНИ

Румен Радев за "Продължаваме Промяната": Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 05.12.2022
9574
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата лъжа на г-н Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания" - това заяви президентът Румен Радев в Албания.

Вижте и още в репортажа на Александър Марков.

По-късно от пресцентъра на "Продължаваме Промяната" отговориха на критиките на Радев по следния начин:

"Г-н Румен Радев е този, който каза: "Мутри, вън!", а след това върна мутрите в управлението на страната".

По думите му като общество трябва да кажем не на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции.

Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като покрива всички критерии.

Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.

"България направи най-важното, България е изпълнила всички технически критерии и то от 2011 година, двете проверки, които ние предизвикахме, и то на добра воля, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на ЕК, работим на най-високо политическо ниво.

Някои от вас бяха с мен и на съмита в Прага и Брюксел - извън дневния ред, аз повдигах тези въпроси, че България и Румъния са изпълнили всички критерии и заслужават и трябва да бъдат приети и че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашата сигурност, за свободния пазар, за нашите икономики. Постигнал съм лично подкрепата и на канцлера Шолц и на президента Макрон и на колебаещи се държави в началото - Швеция, Дания. България покрива всички обективни критерии. И това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че имат някакви субективни виждания - икономически или вътрешнополитически, но по тази тема ще продължава да се работи", заяви Румен Радев.

Държавният глава ще представлява България в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която за първи път се провежда в страна от региона. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с ЕС, преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена криза, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Президентът ще се срещне и с българското национално малцинство в Тирана тази вечер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско
Националите ни по бокс научиха имената на съперниците си на галавечерта в Свиленград
Националите ни по бокс научиха имената на съперниците си на галавечерта в Свиленград