НОВИНИ

Синдикати обсъдиха с премиера бъдещето на ТЕЦ "Марица изток 2"

синдикати обсъдиха премиера бъдещето тец марица изток
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 23.06.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев разговаря с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Поводът е бъдещето на комплекса "Марица изток 2". На срещата освен премиера са присъствали енергийният министър Андрей Живков и социалният Гълъб Донев.

Срещата е проведена в бърз порядък по искане на двата синдиката, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Обсъдени са въпроси по енергийната стратегия на страната, както и по проектите от Плана за възстановяване и устойчивост. На голяма част от въпросите дадохме отговор.

Предстои колегите от министерството на енергетиката и синдикалните организации да проведат среща с КЕВР, тъй като предстоят новини за функционирането на ТЕЦ "Марица изток 2" и мините, обясни Донев.

Работим бързо, оперативно, така че да се вземат решения в полза на работещите в мините и енергетиката и да послужат за това енергийната система да работи бързо и без сривове, допълни министърът.

ТЕЦ "Марица изток 2" е горещият картоф, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, като по думите му все още няма петгодишна визия за комплекса.

"Проблемът е национален и трябва да бъде решаван с цялата отговорност. Настояваме за прозрачност как се развива Планът за възстановяване и устойчивост в енергийната му част, която в момента нямаме", каза той и допълни, че българите чакат отговори какъв ток ще има и на каква цена.

Димитров припомни, че синдикатите са успели да заложат като изисквания пред българското правителство една рамка за емисиите, която е далеч по-благоприятна.

"Битката през декември беше загубена от 9 държави, които водеха тази битка. Стана ясно, че Зелената сделка ще промени нашата енергийна система и икономиката като цяло", каза той.

Комплексът работи, но със все по-големи сложности. Той не е предмет на синдикалните, социалните измерения на бъдещето на нашата енергийна система, той е предмет на националната сигурност. Той ще се трансформира във времето напред, ще изглежда по друг начин, но няма как да спре, каза Димитров.

На 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2" трябваше да спре, ако нямаше заповед на енергийния министър.

Комплексът в момента е поставен на колене, каза Димитров и обвини за сегашната ситуация поредица от грешни решения и от регулатора, и от БЕХ.

"Даваме си сметка, че през Плана за възстановяване и устойчивост и средствата чрез Фонда за справедлив преход е единственият шанс да видим бъдещето на комплекса", допълни още Димитров.

Разговорът на моменти изобщо не беше лесен, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Това, което ни облекчи в някакъв смисъл, беше изненадващата за мен подготвеност на министър-председателя в толкова специфичен сектор като енергетиката. Очертахме червените линии за нас и те са, че ние няма да се съгласим с програми, които ще предложат на миньорите да станат берачи на лавандула някъде, обясни Манолов.

Мисля, че отдавна няма да стане принципа - закриваме, пък каквото стане. Това мислене е пагубно и този път няма да стане така, категоричен е Манолов.

Той заяви, че синдикатите отиват на среща с представителите на КЕВР, за да обсъдят въпроси за ТЕЦ "Марица изток 2", касаещи цените на тока и парното.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Европейци" с изложба за хората, които обичат живота и мечтаят нашироко
"Европейци" с изложба за хората, които обичат живота и мечтаят нашироко
Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са ефективни срещу "Делта" варианта на COVID-19
Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са ефективни срещу "Делта" варианта на COVID-19