НОВИНИ

Стефан Янев: Реалистичната картина показва корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 15.06.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Заварихме хаос. За съжаление, колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро един системен безпорядък и липса на правила.

Това заяви премиерът Стефан Янев на брифинг, на който част от министрите представиха отчет за дейността на правителството от встъпването му в длъжност.

"В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от порядъка на 100 дни. Този комфорт обаче служебното правителство го няма. Така че ние се опитваме да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад на пръв поглед не е много, но на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от един месец", каза в началото на брифинга премиерът.

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. Той благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

"Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време на гражданите, и след това да се опитваме да ги решаваме по правилен и прозрачен начин", категоричен беше служебният премиер.

Принципите, от които се води служебното правителство, са прозрачност и отчетност пред обществото и няма да се толерира различен подход.

"Заедно с това толерирането на никой и недосегаемостта на никой не е гарантирана, всеки отговоря за действията си и съответно носи свой избор", каза още Янев.

По отношение на подготовката на парламентарните избори премиерът заяви, че най-важната отговорност е да се предостави възможността ЦИК да вземе информирано решение по въпросите, които касаят нейната дейност - осигуряването на машини в съответствие с Избирателния кодекс, осигуряване на тяхното обслужване и безпроблемно протичане на изборния процес.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

"Със съвместна инициатива между Министерския съвет и посланика на Великобритания организирахме и среща с производителя на машините. На практика се оказа, че това е един добър ход, защото в момента ЦИК има възможност съвсем информирано да вземе подходящо решение и предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всичките 1500 машини, необходими за гарантиране на вота", коментира премиерът Янев.

По думите му новият стил на управление трябва да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, за беззаконие, за безнаказаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ериксен публикува снимка и послание от болничното легло
Ериксен публикува снимка и послание от болничното легло
Рисково поведение на пътя е довело до трагичния инцидент на пътя Русе - Силистра
Рисково поведение на пътя е довело до трагичния инцидент на пътя Русе - Силистра