НОВИНИ

Стефан Янев в "Още от деня": Ако се наложи, ще има още уволнения

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 16.06.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Стефан Янев беше специален гост в предаването "Още от деня".

Некомпетентно и корумпирано. Така определи досегашното управление Стефан Янев. Има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики, допълни той.

Говорим за милиарди, раздадени непрозрачно и корумпирано, обясни още служебният премиер и посочи примерите дадени досега, като управлението на язовирите.

Кирил Петков: Дадох разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация

Хората излязоха на улиците, защото бяха недоволни от това управление, от начина, по който се управляват обществените средства, подчерта служебният премиер. Тези протести показаха и елемент на узряване на българската демокрация - тоест момента, в който гражданите най-после разбраха, че управлението зависи от тях, категоричен е Янев.

Самите граждани трябва да налагат своето мнение и да поставят дневния ред пред политическите партии, смята служебният премиер.

Целта ни не е само да търсим проблеми и да ги вадим. Това, което сме направили до момента, е изваждане на най-големите проблеми, които са фрапиращи, обясни Янев.

Стефан Янев: Реалистичната картина показва корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма

Не можем да правим сравнение на политическото говорене и правене, при условие, че сме в това управление от 30+ дни. Тоест, въпросът е, че за 30 дни ние не можем да променим курса на държавата и схемата, по която работи институционалната среда, обясни Стефан Янев.

Там, където има данни за престъпления, тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата, категоричен е премиерът.

За подслушванията той коментира, че тази информация по закон може да бъде предадена само и единствено в парламента на специализирана комисия.

Нашият проблем, на нашето общество, е, че хората приемат управлението като нещо дистанцирано. Тази дистанцираност трябва да бъде преодоляно. Хората са факторът, който определя управлението. Те не са субект, подчерта премиерът.

Бившият шеф на разузнаването вижда чужда намеса в освобождаването му от поста

Търсене на професионализъм и вършене на работа по възможно най-добрите стандарти и правила - от това се ръководим. В случая при отстраняването на ръководителя на държавното разузнаване са нарушени принципи като спестяване на информация, обясни Стефан Янев.

Лоялността на този ръководител на служба и на всички други е само една - към държавата, категоричен е премиерът.

Конституцията е определила правомощията на всеки един служебен кабинет и ние не излизаме от тях.

Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един - професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения, заяви премиерът.

Стефан Янев призна, че и неговият служебен кабинет прави грешки.

Разбира се, че виждаме грешки на служебния кабинет - те са навсякъде. Ние сме хора и грешим. Нашите грешки ние ги изправяме в движение и продължаваме напред.

Румен Спецов: Не се притеснявам от проверка на прокуратурата

Служебният премиер коментира и съмненията около назначението на новия шеф на НАП Румен Спецов.

Тече проверка, ако има резултати, господин Спецов както е бил назначен, така ще бъде уволнен, каза Янев.

По въпроса за съветника на президента Пламен Узунов и видеоклиповете с него, Янев обясни:

Говорил съм с президента и съм казал какво е моето отношение. Президентът е в преки служебни отношения с господин Узунов и въпросите трябва да бъдат отнасяни към него.

Видеото с плика: МВР няма да проверява кадрите с Узунов

Стефан Янев коментира и сложните отношения България - Република Северна Македония в контекста на предстоящата визита на премиера на западната ни съседка.

Не мисля, че България в момента е в ситуация да отстъпи или да прави компромиси с позицията си. Г-н Заев го очакваме утре, аз съм му предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци.

Заев идва в България, президентът Радев очаква "активен политически диалог"

България няма да отстъпи от позицията си, категоричен е служебният премиер.

Не - България няма да одобри преговорната рамка в досегашния ѝ вид, тъй като в момента нашите условия са под егидата на тази рамка, която дава парламентът. Тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно, и се решава в политически диалог между нашите страни, допълни още Янев.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща
Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща
Премиерите на България и РС Македония ще проведат среща утре в София
Премиерите на България и РС Македония ще проведат среща утре в София