НОВИНИ

Богдан Кирилов: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

богдан кирилов българия прилагат ваксини изтекъл срок годност
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 27.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Здраве
Слушай новината

Всички ваксини, които се прилагат в България, са със срок на годност, одобрен в кратката им характеристика, заяви на брифинг председателят на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Важно е, че прилаганите в момента ваксини са са със срок на годност, който е одобрен в кратката им характеристика, съответно в разрешението за употреба на ваксините. Това, което създава объркване и е важно да уточним е, че за част от произведените количества ще има разлика между информацията на опаковката и реално одобрения срок на годност. Това се налага тъй като не е възможно в тези условия тези количества да бъдат преопаковани", каза Кирилов.

През месец септември Европейската агенция по лекарствата е препоръчала да се удължи срока на годност на ваксината на "Пфайзер" от 6 на 9 месеца като това е валидно за всички партиди, произведени след първи юни.

Така за част от ваксините ще има разлика в информацията за срока на годност, поставен на опаковката, и този, който реално е одобрен.

Според Богдан Кирилов това може да провокира объркване в обществото, но не е възможно в сегашната обстановка да се изтеглят партиди ваксини само, за да се преопаковат и после да се връщат обратно към потребителите.

Всички партиди на "Пфайзер", които се произвеждат оттук нататък, вече са с удължения срок на годност - 9 месеца.

Председателят на изпълнителната агенция по лекарствата посочи, че кратките характеристики на всички видове ваксини срещу COVID-19 търпят промени непрекъснато заради новата информация, която постъпва.

Затова в следващите месеци той очаква да има промяна в срока на годност и в условията на съхранение и на другите ваксини срещу COVID-19.

Миналата седмица са променени и изискванията за съхранение на ваксината на "Янсен". Тя вече може да се съхранява четири месеца и половина при температура от 2 до 8 градуса. Досега позволеното съхранение при тези условия беше три месеца.

Днес министерството на здравеопазването публикува на страницата си във "Фейсбук" информация за това при кои състояния е противопоказно поставянето на ваксината на "Пфайзер" и кога имунизацията трябва да се прави с повишено внимание след консултация с лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съчетанията на Боряна Калейн и Воложанина, финали на топка и обръч (ВИДЕО)
Съчетанията на Боряна Калейн и Воложанина, финали на топка и обръч (ВИДЕО)
Жребият за 1/4-финалите на Купата на България ще бъде изтеглен утре вечер
Жребият за 1/4-финалите на Купата на България ще бъде изтеглен утре вечер