НОВИНИ

Европейският комисар по здравеопазването: Българите трябва да вярват на ваксините - ваксинирайте се

европейският комисар здравеопазването българите вярват ваксините ваксинирайте
bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 17.06.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Българите трябва да вярват на ваксините. Четирите ваксини, които са в България са одобрени от ЕМА и са безопасни и ефективни. Моето послание е - ваксинирайте се, ваксинирайте се. Ваксинирането е най-сигурният начин, за да можем да овладеем пандемията, още повече сега когато има нови варианти. Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду, която е на посещение в България.

Комисар Кириакиду и министър Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

Стела Кириакиду заяви, че България е една от първите държави, които посещава, за да види как върви планът с ваксинацията.

"С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не е може да бъдем доволни. Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени. Всичките 4 ваксини, които са налични в България са одобрени от ЕМА. Те са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява животи, намалява хоспитализацията, позволява ни да се върнем към една нова нормалност, позволява ни да пътуваме", каза еврокомисарят.

Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират. Важното е да го направим за себе си, за всички около нас, за да можем да се върнем обратно към свободите, които имахме преди пандемията, каза тя.

По думите ѝ в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза. В България ваксиниранираните са около 15% - има още какво да се направи, каза еврокомисарят.

"Дискутирахме с министъра как да работим заедно, за да подкрепим България, така че гражданите да се ваксинират и то по-бързо. Това е нашият щит срещу Ковид. Това е посланието, което иска да изпратя днес", допълни тя.

Кириакиду уточни, че учените в момента проучват ситуацията с бързите антигенни тестове и когато науката позволи ще може се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него. За момента сертификатите покриват тези, които са ваксинирани, тези, които са направили PCR тест или тези, които са били доказано болни.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви от своя страна, че МЗ ще започне кампании, които ще помогнат, за да може хората да се ваксинират по-масово.

Усилията са насочени към информационна кампания и методология, по която да оценят нивото на колективния имунитет.

"Какъв по-силен стимул можеш да имаш от това, че предпазваш себе си и близките си", каза министър Кацаров.

По време на посещението си у нас Стела Кириакиду разговаря и с президента на Република България Румен Радев.

Бус за ваксинации: Пункт на колела тръгва из София (Снимки)

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър с пореден трансферен удар
Хебър с пореден трансферен удар
Атланта е само на крачка от финала в Източната конференция
Атланта е само на крачка от финала в Източната конференция