НОВИНИ

Мерките дават резултат, само три области в страната остават в червена зона

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 28.01.2021
Чете се за: 05:37 мин.
Още
Слушай новината

Продължават да се наблюдават положителни тенденции при разпространението на коронавируса у нас, отбеляза в началото на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки проф. Костадин Ангелов. Това, по думите му, показва, че въведените мерки дават резултат.

„Умело ръководим пандемията в България. Дневната ни заболеваемост падна под 100 на 100 000 души. За последната седмица броят на излекуваните е 6524 души. Потвърдени са 3606 случая“, каза министърът на здравеопазването.

„България, въпреки ниския индекс на строгост, продължава да поддържа изключително добри нива на заболеваемост, което показва, че умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в сравнение на ЕС“, акцентира проф. Ангелов.

Той отбеляза, че от тази седмица е започнало масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал в образователните институции. „3726 са общо от помощния персонал. 12 232 са тестваните учители. Положителни са 26 човека, от непедагогическия персонал - 11 човека“, докладва министърът.

От началото на седмицата заболяемостта в България е 90 на 100 000 души. Това е 27-о място в Европа като заболяемост и 6-о място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 11-о място в ЕС, съобщи доц. Ангел Кунчев. В момента в страната най-ниска е заболеваемостта в Търговище, а най-висока в Кюстендил, допълни той.

„Картината в страната се промени значително. От изцяло червено, сега само три области – Враца, Кюстендил и Плевен, останаха сега в червената зона. 19 области в в оранжевата зона, а за пръв път 6 области - Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище са в групата в жълт цвят. Най-ниска е заболяемостта в Търговище, а най-висока е в Кюстендил“, допълни той.

„Картата на Европа по заболяемост е цялата в червено с четири изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия, която не е в ЕС, но влиза в статистиката. Има три изключения в тъмно червено - Ирландия, Португалия и Чехия, където е над 1000 на 100 000 “, изтъкна още доц. Кунчев.

Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките, каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от първа необходимост“, коментира Мутафчийски.

„Ние налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции“, коментира ген. Мутафчийски.

Ако Европейската комисия одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози, съобщи председателят на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов. Той акцентира, че днес или утре се очаква ЕК да излезе с решение за оксфордската ваксина. „До юни, при двете одобрени ваксини би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, 2 млн. да бъдат ваксинирани. Ако четвъртата ваксина получи разрешение – 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани, ако петата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират“, изчисли Кирилов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов призна, че не се обижда от квалификации, които се правят по негов адрес. „Сигурен съм, че след време най-големите ми критици с благодарност ще подходят за всичко, което сме направили“, заяви той.

„Този толкова малък вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да сме доволни от него. От друга страна обаче хората започват да стават недоволни, започва да им се изчерпва търпението, те си искат живота обратно. Ние не по-малко искаме живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави“, изтъкна министърът.

Ако заболелите се повишат през първите 14 дни след разхлабването на мерките, затварянето започва от последно отворените сектори, категоричен беше здравният министър.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непочистени пътища и 2 села без ток в Каварненско
Непочистени пътища и 2 села без ток в Каварненско
Кога и за чия сметка ще бъде отстранена аварията по третата линия на метрото?
Кога и за чия сметка ще бъде отстранена аварията по третата линия на метрото?