НОВИНИ

Национална стачка в Гърция: Протест срещу проблемите в жп транспорта

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:32, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Национална 24-часова стачка в Гърция. Според полицията в демонстрациите в Атина са се включили 50 000 души. Към държавните служители се присъединиха и хиляди студенти.

Международният ден на жената в страната се превърна в протест срещу проблемите в железопътния транспорт, довели до тежката влакова катастрофа миналата седмица, при която загинаха 57 души.

Протестът на държавните служители в Гърция започна мирно. Часове наред беше блокиран общественият транспорт, аптеките не работеха, а болниците приемаха само спешни случаи. Затворени бяха държавните институции, университетите и пристанищата. Искането е да се потърси съдебна отговорност от виновните за тежката железопътна катастрофа.

Хиляди демонстранти изпълниха улиците на Атина, включително много студенти.

Вагелис Сомаракис, студент: "Ще бъдем тук, докато нещата не се променят".

Никомати Ватхи, студент: "Общественият транспорт е пълна каша".

Протестиращите запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

"Не можем да простим трагедията, която се случи в нашата страна. Ще се борим виновникът да бъде открит", заяви Мерини Стефаниди, вицепрезидент на Федерацията на жените в Гърция.

На централната жп гара в Атина, откъдето влаковете тръгват от гръцката столица за Солун, както е и във фаталната нощ, със свещи са изписани думите: "Това не трябва да бъде забравено". До тях е поставена снимката на майка с дете.

София Патрианиди, служител в частния сектор: "Гневна съм, не на някого конкретно, на всички. Това никога не трябваше да се случва. Отговорността е на всички - от най-ниските до най-високите нива. Дори аз съм отговорна, че не съм реагирала, за да попреча да се случи".

Гръцкият министър на транспорта се извини за трагедията и увери, че правителството е поело своята отговорност и кабинетът няма намерение да влияе на разследването. По думите му, пътническият жп транспорт може да възобнови работа в края на март.

"Системата няма да бъде пусната отново до приключване на технологичното надграждане, но това ще стане само при условия на абсолютна безопасност", заяви Йоргос Герапетритис, министър на транспорта на Гърция.

Пътническият и товарният жп транспорт между Атина и Солун, който е един от най-натоварените маршрути в страната, беше прекъснат след смъртоносната катастрофа. Министърът съобщи, че се увеличава бюджетът за гръцките железници - още преди катастрофата в Темпи 185 милиона евро са били включени в гръцкия План за възстановяване за модернизация на инфраструктурата.

Снимки: БГНЕС

Сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха пред парламента в Атина. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, които ги замеряха с камъни и коктейли Молотов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 22 години срещу Италия, Черна гора, Люксембург в спор за място на Евроволей 2024
Волейболните национали до 22 години срещу Италия, Черна гора, Люксембург в спор за място на Евроволей 2024
Никола Миротич се изказа ласкаво за Александър Везенков
Никола Миротич се изказа ласкаво за Александър Везенков