НОВИНИ

НС на БСП се отложи - членове отказаха да се регистрират, други не могли да стигнат заради снега

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:32, 05.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Откази за регистрация и затруднена зимна обстановка отложиха насроченото заседание на Националния съвет на БСП. Социалистите трябваше да обсъдят номинации за листите за депутати за предстоящите избори на 2 април и да одобрят коалиционната формула за участие във вота.

Според съобщение на пресцентъра на БСП отказалите да се регистрират са го направили с цел да провалят участието на социалистите в предстоящите избори.

Като други причини за отлагането на заседанието на Националния съвет от пресцентъра на БСП посочват лошото време в страната, заради което най-отдалечените делегации не успели да пристигнат навреме и ангажиментите по места с преговори за състава на районните избирателни комисии на част от членовете на НС на БСП.

На влизане за проваленото заседание на Националния съвет на БСП Филип Попов коментира, че се очаква да се запази формата на коалицията "БСП за България".

"Коалицията към настоящия момент се запазва същата, няма промяна. Това е към настоящия момент, разбира се, Националният съвет може да реши и нещо друго, но нямаме такива заявки към момента", заяви Филип Попов.

Междувременно социалисти изразиха разнопосочни очаквания към предстоящия конгрес на партията. В "Денят започва с Георги Любенов" Георги Свиленски от БСП коментира, че лидерският въпрос в БСП не е на дневен ред и предстоящият Конгрес ще бъде рутинен.

"Сергей Станишев не само, че няма, а може би не трябва да се кандидатира за лидер на БСП. Той е нанесъл доста щети на партията и е по-добре да си остане редови член. А и трябва да отговори за най-големия корупционен скандал в ПЕС, докато беше председател. Проблемът с лидерството на Корнелия Нинова е, че не допуска от 7 години вътрешни и външни сили да съберат БСП и ГЕРБ в управлението. Това няма да ѝ го простят никога", коментира Свиленски.

Георги Свиленски, БСП: Първи януари 2024 не е подходящият момент за приемане на еврото

Кирил Добрев, който е сред членовете на така наречената "вътрешна опозиция" в социалистическата партия, е на противоположното мнение.

"Конгресът може да направи всичко. Те, моите колеги, които днес по всички студиа обясняваха, че тая тема не е актуална, мога да им кажа само, че конгресът може да закрие БСП, има такива функции, може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател, така че от конгреса може да се очаква всичко и да бъдат под напрежение следващата седмица", заяви Кирил Добрев.

Отложеното заседание е насрочено за 10 февруари (петък) от 14.00 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Дяков: Смятам, че Лудогорец отново ще е шампион
Светослав Дяков: Смятам, че Лудогорец отново ще е шампион
Полицията издирва хората, които счупиха витрината на Македонския клуб в Благоевград (СНИМКИ)
Полицията издирва хората, които счупиха витрината на Македонския клуб в Благоевград (СНИМКИ)