НОВИНИ

Над 40 души загинаха по време на религиозен фестивал в Израел

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:22, 30.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Тежък инцидент в Израел - поне 44 души загинаха, а 150 са ранени при стъпкване по време на религиозен фестивал. Това е първото толкова масово събитие в страната от година насам, след като властите разхлабиха мерките заради бързите темпове на масова имунизация. Предполага се, че са присъствали около 100 000 души.

Град Мерон, област Галилея. Тук е гробница на древен мъдрец, мястото е смятано за едно от най-свещените в Израел. За първи път от повече от година големите тържества са разрешени. На поклонението се събират около 100 000 ортодоксални евреи. Празникът е трябвало да премине с целодневни молитви, песни и танци.

Но нещо се случва. Сред хората настъпва паника, започва блъсканица, мнозина са стъпкани.

"Чаках приятелите си да дойдат и да отидем да потанцуваме, когато изведнъж отвсякъде се появиха линейки и парамедици. Чуваха се писъци и детски плач", обясни свидетел.

"Около мен имаше 60 - 70 000 души. Хора започнаха да падат по земята, други ги настъпваха. Нямаше въздух, нямаше накъде да помръднеш", сподели очевидец.

Версиите за причините за инцидента са противоречиви - според едни се е срутила трибуна. Според други металната рампа, по която вървели вярващите, се оказала толкова хлъзгава, че хората започнали да падат.

"Един човек избута друг, който пък залитна върху хората зад себе си. Настана хаос, около 20 минути хората не можеха да се успокоят, мнозина не можеха да дишат, имаше и паднали на земята. Под мен имаше някой, който крещеше "не мога да дишам". След това писъците заглъхнаха", разказа оцелял.

Сред загиналите има и деца. Част от ранените са в критично състояние. Премиерът Бенямин Нетаняху определи случилото се като "катастрофа".

В първите часове след инцидента се заговори, че той е можел да няма толкова тежки последствия, ако полицията е реагирала по-бързо при премахването на металните заграждения, които са попречили на хората да избягат.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Чехия с искане за оставка на президента Милош Земан
Протести в Чехия с искане за оставка на президента Милош Земан
Начало на празничните дни - очаква се засилен трафик по пътищата
Начало на празничните дни - очаква се засилен трафик по пътищата