НОВИНИ

Находка в термите на Варна – мраморна плоча с поетичен надпис

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 12.06.2020
7654
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Мраморна плоча с поетичен надпис е най-новата находка от разкопките на третите, късноантични терми, открити във Варна. Археолозите я определят като изключително ценна, тъй като откриването на нови писмени паметници от това време е рядкост.

Находката е отпреди два дни - в няколко реда надписът разказва на кого градът дължи построяването на обществените бани и приканва всички да се насладят на горещите им басейни.

"За нас той е много красив надпис, тъй като е в поезия, със смяна на метричната стъпка, точно в реда на класическата гръцка поезия, но вече от по-късна епоха, от късната античност... Бързайте нереиди, елате да се окъпете в банята, елате, блажени богини, тази баня е построена за вас – къпете се в нея и танцувайте!", коментира археологът Александър Минчев.

Името на дарителя все още не е уточнено, но е ясна титлата му, която отговаря на римското "виркларисимос" - по това време тя се дава предимно на членове на сената и на хора с много висок държавен ранг. Плочата представлява буквално нова страница от историята на града.

"Поначало науката история и археологията се крепят на два основни фундамента – едните са писмените извори, а другото са веществените паметници, които се откриват. И трябва да ви кажа, че в общи линии писмените извори са известни. Те са проучвани много пъти, тълкувани са по най-различни начини. Така че, всеки нов писмен паметник, който се открива, е вече съвсем нова страница в историята – в случая на Одесос и на историята за строителството и използването на баните в късната античност", допълни доц. Валери Йотов.

За щастие, собствениците на терена и инвеститорите съдействат за социализирането на проучванията. И археолозите се надяват тази част от късноантичния град един ден ще се превърне в своеобразен музей на открито.

Автор: Вилиана Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баровете на Слънчев бряг отварят, пращат полиция в курорта
Баровете на Слънчев бряг отварят, пращат полиция в курорта
Времето на Челси за трансфер на Вернер изтича
Времето на Челси за трансфер на Вернер изтича