НОВИНИ

Най-значимите световни събития на 2022

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:50, 01.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

От днес Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. А Германия застава начело на групата на 7-те най-големи икономики Г-7.

Ето част от големите събития на 2022 година, в част от които политика и спорт се преплитат:

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Започва френското председателство на Съвета на ЕС

На президентските избори във Франция големият въпрос е ще запази ли поста си настоящият стопанин на Елисейския дворец Еманюел Макрон. Някои от проучванията през декември му дават първото място с 24% от гласовете. Следва кандидатката на дясната партия "Републиканците", влиятелната Валери Пекрес. Тя е председател на региона Ил дьо Франс, в който влиза и Париж. Пекрес спечели вътрешнопартийни избори. Крайнодесните Марин льо Пен и Ерик Земур са съответно на трето и четвърто място в сондажите.

Изборите са предвидени в два тура - на 10 и на 24 април 2022 година.



ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ МАНДАТА НА ОЛАФ ШОЛЦ

Германия застава начело на Г-7

Европа с внимание ще следи първите стъпки на новия германски канцлер Олаф Шолц. Социалдемократът положи клетва на 8 декември 2021 година и така окончателно сложи край на ерата Ангела Меркел. Неговото трипартийно правителство поема властта с големи надежди за модернизиране на най-голямата европейска икономика и борба с изменението на климата, но е изправено пред непосредственото предизвикателство да се справи и с коронавирусната пандемия. Шолц трябва да отговори и на въпроса ще наложи ли задължителна ваксинация.



ДИПЛОМАТИЧЕСКИ БОЙКОТ НА ОЛИМПИАДАТА В ПЕКИН

Зимните олимпийски игри ще се проведат от 4 до 20 февруари в китайската столица Пекин. Игрите са белязани от дипломатически бойкот. Сред страните, които ще изпратят спортисти, но не и дипломатически представители са Съединените щати, Канада, Австралия, Великобритания.

Пекин ще стане първият град - домакин, и на лятна, и на зимна Олимпиада. Международният олимпийски комитет добави 7 нови дисциплини в програмата на пекинските игри. Сред тях са индивидуални състезания по бобслей за жени и смесена щафета в шорттрека. Така се насърчава по-голямото участие на жени атлети.



СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В КАТАР

През новата 2022 година ще се проведе и световно първенство по футбол. За първи път то ще бъде в мюсюлманска страна от арабския свят - Катар. За първи път турнирът няма да се проведе през пролетен или летен месец, а от 21 ноември до средата на декември. Финалът е насрочен за 18 декември. Участие в Мондиал 2022 ще вземат 32 отбора. Титлата си световен шампион ще защитава Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът посрещна 2022 с много настроение и пищни фойерверки (СНИМКИ + ВИДЕО)
Светът посрещна 2022 с много настроение и пищни фойерверки (СНИМКИ + ВИДЕО)
Премиерът отправи пожелания за 2022 по нетрадиционен начин - на партия шах
Премиерът отправи пожелания за 2022 по нетрадиционен начин - на партия шах